Гавриш: Україна відсутня на геополітичній карті Трампа, і Зеленський має це виправити
25.09.2019 12:40

Виступаючи на Генасамблеї ООН, Трамп жодного разу не згадав ані Україну, ані Росію. Про це в ексклюзивному коментарі інтернет-виданню Новости Украины – From-UA розповів український політик, доктор юридичних наук, професор Степан Гавриш.

За словами нашого співрозмовника, перед Володимиром Зеленським стоїть важливе завдання - здійснити надзвичайно складну поїздку до Штатів, пов'язану з «мистецтвом неможливого».

«Трамп чітко висловився з двох питань. Перше - йому Україна не цікава. І цей витік інформації неодноразово артикулювали як крупні газети, які є опонентами Трампа, так і “Вашингтон Пост” і “Нью-Йорк Таймс”. І друга проблема пов'язана з тим, що Трамп намагається використати сьогодні будь-які політичні інструменти для власного політичного вживання, тобто боротьби за президентське крісло», - пояснює експерт.

Окрім спроб Дональда Трампа дистанціюватися від публічної підтримки України у конфлікті з РФ та намірів української сторони при цьому розвивати партнерство зі Штатами, продовжує аналітик, Зеленському належить подолати і серйозний внутрішній виклик.

«Йдеться про загрозу дискримінацією України як слабкої держави, яка не має інструментів для формування геополітики та ключового інтересу для США, яка відсутня на геополітичній карті президента Трампа. Зеленський має знайти ту лінію поведінки, в якій ситуація, пов'язана зі скандалом навколо виборчої кампанії, могла б бути відставлена. Зверніть увагу на те, що президент Трамп, виступаючи на Генасамблеї ООН, не згадав ані Україну, ані Росію жодним словом, навіть не натякнув. Він говорив, що США йдуть з глобального лідерства і будуть займатися внутрішнім патріотизмом, оголосив Китай і Іран ворогами штатів», - нагадує Гавриш.

«В цьому плані Зеленському важливо зрозуміти, як він зможе вмонтувати тему війни з Росією і виходу з цієї війни без загрози стати жертвою кримської капітуляції і втратити суверенітет. До того ж, є дуже вузька щілина, пов'язана з тим, що Трамп може долучитися до Нормандського формату разом з Британією, про що давав неодноразову згоду», - додає співрозмовник видання.