07.09.2005 14:23
В среду, 7 сентября, первый Президент независимой Украины произнес речь в сессионном зале Верховной Рады, передает пресс-служба СДПУ (о). Приводим ниже текст на языке оригинала во избежание неточностей:


«Шановні народні депутати!

Український народ дуже швидко втомився від нової влади. За вісім місяців її правління він пережив різного масштабу кризи, стрімке зростання цін, переживає інфляцію, стурбовано слідкує за кульбітами гривні. Він пережив стільки політичних шоу і сорому, що чого вистачило б не на одну владу.

За цей час систему управління країною фактично знищено, кадрова політика доведена до помаранчевого абсурду, управлінський хаос сьогодні стає визначальним в управлінні всіма сферами життя. Нова влада створила стільки проблем в міжнародній політиці, демонструючи амбіції перед Росією, і претендуючи на «вчителів демократії», що цього також вистачило б набагато.

Корупція, хабарництво набули системного характеру, пронизали всі клітини суспільного організму. Замість того, щоб наводити лад в суспільстві, влада зосереджує зусилля на тих речах, які б забезпечили їй монополію на владу. Це, зокрема: виграти будь-якою ціною парламентські вибори 2006, нехтуючи інтересами людей, національного товаровиробника, в пожежному порядку вступити до СОТ, здійснити євроінтеграцію.

Не питаючи людей, вирішують питання про вступ до НАТО. Управлінська команда президента нагадує мені вулик бджіл без матки. Страшно гудуть, хаосно літають, але меду не носять (Аплодисменти, сміх).

А президент, замість того, щоб контролювати владу і ситуацію, втягнувся у справи свого оточення. Навіть досвідченій людині важко відповісти – хто ж насправді править країною? У кого які повноваження? Бо Конституція для них – не указ. Правду треба сказати на весь голос – влада є недієздатною. Вона тріщить по швах. І це має бути вихідним моментом, як в аналізі стану справ в державі, так і для визначення перспектив.

Може Віктор Андрійович є доброю людиною. Може… Але він явно не відчуває, що таке державна відповідальність за долю великої і дуже складної європейської держави. Створивши декілька центрів влади, Ющенко став заручником ситуації. Він не править – їм правлять. Він з лідера нації перетворився на менеджера, рекламний щит, прикриваючись яким героїчні революціонери носять собі мед чистими руками.

В цьому випадку, і виходячи з цього, фракція СДПУ(О) відмовляє новій владі в будь-якій довірі. Ми всліпу голосувати не будемо, ми вимагаємо, аби все відбувалося за регламентом. Я застерігаю революціонерів від влади – революція пожирає не лише ворогів.

Пам’ятайте – Україна має досвід дострокових президентських виборів».