07.09.2005 15:00
Члены Республиканской партии Украины утверждают о том, что жизни председателю РПУ Юрию Бойко угрожает опасность. Об этом сообщает пресс-служба РПУ. Текст заявления приводим на языке оригинала:

"На наше глибоке переконання, загроза пов’язана з активною громадянською та політичною позицією лідера партії, його критичним ставленням до неефективної та непрофесійної політики виконавчої влади. Лідер Республіканської партії України довів свій професіоналізм та проявив себе як вмілий та послідовний захисник інтересів України. За три роки керівництва НАК «Нафтогаз України» він погасив газові борги України в розмірі 1 млрд 700 млн доларів. Окрім того, на момент його звільнення з посади ціна газу в Україні для населення була найдешевшою в СНД та Європі.

На сьогодні Голова РПУ – один із компетентних та послідовних критиків діяльності Прем’єр-міністра Юлії Тимошенко. Він має власну позицію щодо проведення добре прорахованої альтернативної політики.

Не маючи можливості вплинути на політичну діяльність голови РПУ, Прем’єр неодноразово висловлювала через ЗМІ погрози та обвинувачення на адресу Юрія Бойка. На наш погляд, насамперед за цим стоїть помста та бажання повернутися на газовий ринок тих, кого діяльність Юрія Бойка усунула від тіньових посередницьких схем в газовій сфері. А також – намагання уряду знайти винуватців у власних прорахунках у ПЕК. Після останнього звинувачення лідера республіканців «у зраді національних інтересів» Юрій Бойко подав позов до суду про захист честі, гідності та ділової репутації проти Юлії Тимошенко.

Сьогодні, згідно з інформацією, що надійшла до представників партії, за Юрієм Бойком та його родиною ведеться зовнішнє стеження, прослуховуються телефони.

Крім цього, є серйозні підстави стверджувати, що плануються спроби його фізичного усунення. Не виключена організація начебто “нещасного випадку” чи зрежисованого хуліганського нападу, підкидання компрометуючих речей (наркотики, зброя) до будинку Бойка тощо. Згідно з інформацією, яку отримали народні депутати – члени РПУ, акції проти Юрія Бойка плануються в надрах СБУ.

Зі свого боку Республіканська партія України зроблять все можливе, щоб убезпечити життя і здоров’я свого лідера. За дорученням Президії РПУ народні депутати, члени РПУ Юлій Йоффе і Василь Гладкіх подали до Генеральної прокуратури України звернення щодо перевірки інформації і порушення кримінальної справи у зв’язку із загрозою життю Юрію Бойка. Народні депутати просять забезпечити безпеку лідера РПУ та його родини (відповідне звернення зареєстроване у Верховній Раді 7 вересня 2005 року за вихідним номером 304).

Також РПУ звертається з вимогою до Президента України як гаранта Конституції України зробити все можливе для забезпечення конституційних прав громадян".