Після «Штайнмайєра». Політолог розповіла про «поганий» і «дуже поганий» варіанти розвитку подій
02.10.2019 12:30

Володимир Зеленський орієнтований на швидкий результат, неважливо, якою ціною. Про це в ексклюзивному коментарі інтернет-виданню Новости Украины – From-UA розповіла український політолог Олеся Яхно.

За словами нашої співрозмовниці, Росія хоче вирішити свої проблеми за рахунок України, і їй це вдається.

«“Формула Штайнмайєра” - це тип поведінки нової влади - йти на ті поступки, яких Україна могла уникнути. Я вважаю, що Україна повернулася до вимог Росії 2014-2015 рр., хоча по факту ми знаходимось не в 2014 році, ми набагато сильніші. І дивно, чому влада погодилася на цей порядок денний, якого нам вдалося уникнути в моменти, коли ми були дуже слабкі. Навіть Мінські угоди, які мають дві частини - безпекову і політичну, Росії вдалося все звести до політичних пунктів, чим і є й формула Штайнмайєра», - зазначає аналітик.

На думку експерта, президент України Володимир Зеленський «орієнтований на швидкий результат, неважливо, якою ціною».

«Для Зеленського є вторинним, ціною яких поступок досягається результат. Він орієнтований на швидкий результат на відміну від Росії, яка мислить довгостроковими категоріями. Наприклад, Росія вже думає про суд по “Боїнгу”, який буде у 2020 році, про невступ України до НАТО, про федералізацію тощо», - каже Олеся Яхно.

За словами політолога, з огляду на стратегію Зеленського, намічається два варіанти розвитку подій: один просто поганий, а другий дуже поганий для України.

«Поганий - це якщо ми йдемо на поступки і компроміси, які передбачають бажання Росії теж завершити цю війну і вийти з конфлікту. Ще гірший варіант - це коли Росія не ставить за мету завершити війну, а бажає перевести тиск і бажання ослабити Україну з військової площини в політичну. Це те, що робить РФ, і те, на що поки що погодився Зеленський», - пояснює співрозмовниця видання.

На думку експерта, зараз українська влада йде другим шляхом.

«Я вважаю, що Росія буде обговорювати весь комплекс вимог - не лише Донбас, а й НАТО, і якісь інші позиції. Просто масштабні поступки від України. Сподіваюсь, Зеленський не поїде на парад в РФ святкувати 9 травня», - резюмувала аналітик.