Політолог: У Порошенка є інтереси, які не зовсім співпадають з інтересами мітингуючих
07.10.2019 13:50

Акції на чолі з Петром Порошенком не можуть стати дуже чисельними, але можуть радикалізуватися. Про це в ексклюзивному коментарі інтернет-виданню Новости Украины – From-UA розповів голова Центру досліджень політичних цінностей Олесь Доній.

За словами нашого співрозмовника, мітинги і демонстрації - це невід'ємна частина демократичних суспільств, що дозволяє тримати владу у тонусі.

«Говорячи про акції, які проходять в ці дні у різних містах України, потрібно враховувати дві складові. Перша - це люди, які чітко висловлюють позицію щодо неприпустимості поступок в бік РФ. І друга - політичне керівництво в особі Петра Порошенка, який, з одного боку, є лідером для значної частини патріотичних людей, але, з іншого боку, саме завдяки Порошенку акції протесту не можуть перерости в щось більш чисельне. Для більшості людей в Україні Порошенко асоціюється з казнокрадством, мародерством. І було б хибно думати, що ця частина людей за російську агресію або за те, щоб здавати Росії якісь території. Ні. Значна частина патріотично налаштованого українського суспільства не сприймає Порошенка, а відповідно, не може сприйняти і акції на чолі або за участі цієї людини», - пояснює аналітик.

За словами політолога, акції на чолі з Петром Порошенком не можуть стати дуже чисельними, але можуть радикалізуватися.

«Значна частина учасників пройшла і вуличні акції, і війну, тому владі доведеться зважати на акції, бо не все в Україні вирішується електорально. Вулиця в Україні завжди була впливовим елементом в політиці, тому коригувати свою діяльність, зокрема і в переговорному процесі, доведеться», - зазначає співрозмовник видання.

«До того ж, у Петра Порошенка завжди є економічні та політичні інтереси, і вони не зовсім співпадають з інтересами людей, що протестують. І реальним результатом цих акцій може бути недопущення політичного і судового переслідування Порошенка та отримання екс-президентом якихось преференцій. Саме це може бути у числі залаштункових наслідків акції протесту», - резюмував Олесь Доній.