Правозахисник пояснив, чому в Україні «весна вже пройшла, а навіть петрушку не посадили»
15.10.2019 10:00

Притягнути до відповідальності стару владу сьогодні неможливо, бо в даному випадку вона не зовсім розвіюється. Про це в ексклюзивному коментарі журналісту інтернет-видання Новости Украины – From-UA розповів правозахисник, член правління Української Гельсінської Спілки Володимир Чемерис.

На думку нашого співрозмовника, низка міністрів старої влади залишилась: маються на увазі міністри МВС, економіки, заступники міністрів, Данилюк теж був зі старої влади.

«Тобто значна частина цих людей залишається, і, звичайно, вони теж не зацікавлені в розслідуваннях, тому що це може вдарити і по ним», - впевнений правозахисник.

Володимир Чемерис додає, що є й другий фактор — це те, що будь-яка нова влада не хоче створювати прецеденту, щоб потім, коли і вона змушена буде піти, проти неї не піднімали відповідне розслідування.

«І третій фактор, теж дуже суттєвий, це так званий Вашингтонський обком. Тобто де-факто Україна стала найбільш залежною за часи незалежності, і ті люди, які при владі, так чи інакше знаходяться під впливом наших друзів, так би мовити, з Вашингтону. І вони в разі чого можуть сказати, що тих чіпайте, а цих ні, як колишній посол США Йованович буквально прямо заявляла публічно, що, наприклад, Ситника не чіпайте, або, як казав екс-генпрокурор, що буквально список дала тих, кого чіпати не можна», - підкреслив наш співрозмовник.

«Саме тому», - додає Чемерис, - «така історія, що у нас були заяви, що весна прийде, саджати будемо, а де-факто весна вже пройшла, а навіть петрушку не посадили».