08.09.2005 18:00
По поводу событий в стране лидер Партии регионов Виктор Янукович решил сделать заявление, текст кторого приводим ниже

«Прогнозовані системні помилки, системна економічна криза, нехтування законами, порушення прав людини, прогнозовані кадрові помилки, знищення кадрового потенціалу держави шляхом звільнення спеціалістів, самолюбування представників влади та переможні післявиборчі марші замість вирішення назрілих питань реформування економіки, замість подолання енергетичної, продовольчої та інших криз, – ось ті причини, що призвели до тієї політичної кризи, яка сьогодні має місце в Україні. Це – найсерйозніша за усі роки незалежності криза влади. Її результатом буде не лише різке падіння міжнародного авторитету нашої держави. Наслідком безвідповідальних дій правлячої верхівки, яка іде на самознищення заради влади і грошей, стане ще більше погіршення економічної ситуації. Мільйони наших співвітчизників уже відчувають драматизм ситуації по стрімкому зростанні цін, по перманентних "м"ясних", "цукрових", "бензинових", "борошняних" та інших кризах. І це лише початок.

Скандальні відставки та звільнення серед тих, хто оголосив себе "народною владою", підтверджують те, про що ми, нинішня політична опозиція, говорили від самого початку т.зв. "оранжевої революції": "Співвітчизники! З вашою допомогою реалізується небезпечний сценарій. Наслідки перевороту можуть бути найгіршими. До влади рвуться авантюристи. Їх мета – власне збагачення, а не інтереси народу".

Сьогодні правдивість наших попереджень підтверджується. Замість обіцяної боротьби з корупцією, влада сама погрузла у ній. Це не наші слова. Це взаємні звинувачення владоможців. У виконавчих органах центральної влади сьогодні запанувала анархія. На місцях правлять демагоги і дилетанти. Справа йде до того, що невдовзі нас переконуватимуть у необхідності "передати владу у міцні руки", що на практиці означатиме кінець політичної реформи.

У такому випадку народ України знову стане заручником однієї людини, а точніше – свити, котра гратиме короля. Єдиним виходом з цього порочного кола є зміна політичної системи України. Лише негайно, вже з 1 жовтня впровадивши політичну реформу, ми зможемо раз і назавжди убезпечити український народ від захоплення влади силами, не здатними відстоювати його інтереси.

Якщо ж негайне впровадження політреформи неможливе, потрібно йти на дострокові парламентські, а то й президентські вибори.

Ми, Партія регіонів, готові стати на захист майбутнього України. І зробимо все для того, щоб зберегти стабільність і мир в країні, щоб не допустити в Україні холодної і голодної зими».