Зняття мораторію на продаж земель: що відбудеться, якщо Україна обере «невірний» шлях
18.10.2019 12:54

На сьогоднішній день Уряд більш налаштований на реалізацію «сировинної моделі» відкриття ринку землі, і всесвітнє «закулісся» тут ні до чого. Про це в ексклюзивному коментарі інтернет-виданню Новости Украины – From-UA розповів економічний експерт Борис Кушнірук.

За словами нашого співрозмовника, зняття мораторію на продаж землі в Україні є необхідним для запобігання порушення конституційних прав громадян на розпорядження власними земельними ділянками.

«З цього приводу є рішення ЄСПЛ, яке потрібно виконувати, і це просто здоровий глузд», - зазначає аналітик.

Інша справа, додає економіст, за якою моделлю цей процес буде здійснюватися.

«Якщо це робити за моделюю, яку пропонує Уряд, тобто фактично з допуском іноземців на придбання сільгоспземель, то потрібно розуміти, що їм земля потрібна в першу чергу як база для вирощування сирової продукції та її експорт. І їм потрібні не 200-300 га, а десятки і сотні тисяч га, причому в одних руках, щоб максимально ефективно використовувати наявну техніку. В той же час, на сьогоднішній день великі агрохолдинги роблять це і без того придбання землі у власність. Можна навіть сказати, що українські агрохолдинги сьогодні не готові купувати землю, тому що у них просто немає для цього грошей. За 500 га, навіть виходячи з мінімальної ціни 2 тисячі доларів за га, о в цьому випадку потрібно від 1 до 1,5 млрд доларів», - пояснює експерт.

Борис Кушнірук також звертає увагу на те, що при подібній моделі відкриття ринку фактично консервується сировинна структура аграрного сектора.

«В ній не буде створюватися значної доданої вартості. Відповідно розвиток буде залишатися сировинним, що ми і спостерігали всі ці роки. У нас фермерське господарство фактично не розвивалося. Більш того,частина фермерських господарств ними не є, бо коли фермер, у якого в руках тисяча га, які він орендує як фізична особа, це не фермерство. Фермер - це той, хто може використовувати до 10 осіб для збирання врожаю, але, в принципі, працює сам зі сім'єю, бо більш 200 га фермер обробити не може фізично», - зазначає співрозмовник видання.

«В той же час, якщо йти по моделі, де буде створюватися додана вартість більше, то це означає, що це буде модель, яка б обмежувала доступ, принаймні на якийсь період, 10-15 років щонайменше, до того часу, поки ми не створимо той прошарок фермерських господарств, до 100 тисяч, які ми маємо використовувати саме з точки зору виробництва нишової продукції, яка не потребує великих площ. Йдеться про садівництво, овочеву продукцію тощо. Але в цьому випадку треба не тільки дати можливість фермерам купити цю землю. Вони повинні мати можливість об'єднуватися в корпорації, створювати якісні сховища і крапельне зрошення, а також переробляти власну продукцію», - додає Кушнірук.

На думку економіста, на сьогоднішній день Уряд більш налаштований на реалізацію так званої «сировинної моделі».

«У Кабміні щиро переконані в тому, що вони все роблять правильно. Я навіть не сумніваюся у тому, що ані Милованов, ані Гончарук не заслані всесвітнім закуліссям, яке хоче зробити з України сировинну державу. Є принцип логіки, хто заради чого робить. Але якщо ми зупинимося на сировинній моделі, то це користі Україні не принесе, при тому, що мораторій потрібно знімати. Оберемо правильну модель - теж не за рік-два, а за 5-7 років отримаємо зовсім нову систему якості в аграрному секторі, і додана вартість буде значно вище, ніж є зараз», - резюмував Борис Кушнірук.