09.09.2005 19:08
По поводу проблем во внешней политике Украины Социал-демократическая партия Украины (объединенная) сделала заявление, текст которого приводим ниже:

«Новий державний секретар пан Рибачук знову висловився на користь посилення євроінтеграційного курсу України.

Водночас Росія та Німеччина досягли принципової домовленості щодо побудови Північно-Європейського газопроводу через Балтійське море – тобто в обхід України. 8 вересня, у присутності президента Росії В.В. Путіна було підписано угоду між російською компанією “Газпром” та німецькими концернами E.ON и BASF про побудову Північно-Європейського газопроводу, перша черга якого має вступити до ладу в 2010 році.

Ця домовленість означає, що мільярди кубометрів газу (за попередніми даними –спочатку 30, а потім 55 мільярдів) підуть на Захід повз українські трубопроводи. Отже, Україна втрачатиме щороку мільярди євро за транзит.

Ця сумна для української економіки новина не може здивувати після 8 місяців безвідповідальної політики нинішньої влади. СДПУ(О) нагадує, що за весь час після президентських виборів нова влада значно погіршила стосунки з Росією.

Невміння побудувати раціональні, взаємовигідні відносини з Росією може призвести до втрати Україною свого унікального положення транзитної країни – що почасти вже й сталося.

Соціал-демократична партія України (об’єднана) завжди була прихильником проведення прагматичної політики побудови дружних відносин с природнім економічним партнером України – Росією, що повністю відповідає державним інтересам нашої країни.

Домовленість Росії з Німеччиною є яскравим свідченням чергового провалу нової влади на її “козирному”, євроінтеграційному напрямку. Європейські велетні воліють підстрахуватися, і не диво, бо мають справу з безвідповідальною, непередбачуваною владою.

Нова влада України не змогла запропонувати прагматичних і надійних пропозицій ані для Росії, ані для Європи. Очевидним є й те, що германо-російській договір є тільки “першим дзвоником”.

Ми вважаємо, що тільки уряд, створений Верховною Радою, яка є представником всього українського народу, а не його окремої частини, спроможний перемогти кризу, яку ми маємо зараз в зовнішній політиці.

Соціал-демократична партія України (об’єднана) вважає, що влада має понести політичну відповідальність за потенційні збитки для країни».