Київський час Олександра Ігнатуши
30.10.2019 11:16

29-го жовтня столичні кінематографісти представили тізер багатосерійного фільму «За київським часом». В найближчих планах митців зняти фільм-трилогію, в якому дія розвиватиметься протягом дванадцяти років - з 2007 по 2019 рік. Кожна з трьох частин включатиме послідовно різні етапи з життя героїв, які відображатимуть певну епоху в житті городян і країни.

Про це розповів режисер–постановник, автор сценарію Олександр Ігнатуша під час прес-конференції в Укрінформі. "Насправді ця ідея зародилася давно, зовсім з іншої теми, і задумувалася ця історія про молодих людей, які уже відносно молоді, тому що вони протягом 12 серій міняються... Їхні взаємини показуються з 2007 до 2019 року. І це історія від миру до війни", - сказав Ігнатуша.

Він зазначив, що в цьому серіалі розповідається про дружбу і боротьбу трьох молодих людей - провінціала Льоні, столичного каскадера Івана і шукачки творчої долі Ліни, у яку обидва хлопці закохані. Глядач спостерігатиме за їх життям протягом 12 років.

Олександр Ігнатуша добре відомий глядачам за своїми акторськими роботами, кількість яких за все творче життя в нього вже давно перевалила за сотню. Але широка аудиторія не знає, що Олександр вчився на Вищих режисерських курсах у самого Ельдара Рязанова. Перша робота в великому Кіно відбулася в 1975 році у стрічці «Ар-хі-ме-ди!». По тому кіномитця чекали численні ролі та чимало режисерських робіт.

Також до команди створення фільму додали зусиль відомі кіномитці - автори сценарію Борис Гуменюк, Василь Трубай; оператор–постановник Сергій Борденюк; художник-постановник Марія Моісеєнко.

Перша частина трилогії показує мирний, домайданний відтінок життя в корумпованій країні, де до влади рвуться люди з подвійною мораллю, убивці та кар'єристи. Другий період показує Майдан, троє головних героїв є активними учасниками протестів у столиці. А третій період показує війну, де трійка друзів вже знаходиться на фронті.

Один із авторів сценарію Борис Гуменюк зазначив, що в серіалі він показує не прикрашену війну, а такою, якою вона є. За його словами, він був змушений вести основних героїв крізь страшну, брудну, жорстоку і цинічну війну, при цьому не забуваючи про їхні стосунки між собою.

“Я вже п’ять років пишу про війну, власне від її першого дня, і першого дня, відколи я сам опинився в зоні бойових дій. І розказувати про героїв, вести сюжетні лінії на фоні війни це неймовірно важко”, - сказав він.

Під час прес-конференції творці вперше показали тизер фільму.

Враховуючи те, що час дії серіалу складає 12 років, хочемо вірити, що вікова аудиторія його глядачів зростатиме разом з героями серіалу. Хоча різноманіття тем і перепетій дає право сподіватися, що глядачі фільму, це уся родина - від онука до бабусі. Тим більше, що подіями, які переживають герої, переживає і переймається уся країна. Автори обіцяють карколомні пригоди, трюки, використання комп’ютерної графіки, підводні зйомки, польоти на парашуті, гонки на мопедах, мотоциклах, скутерах, сучасну музику і спокусливі сцени кохання.

“Головне у цьому проекті – його історично-часова необхідність, що закладено в самій назві. Нам сьогодні потрібен не слинтяй і нюня, а бадьорий і оптимістично – невмирущий Герой” – вважає Олександр Ігнатуша.

Проект створено за підтримки Українського культурного фонду.