Курс гривні: про що мовчать Уряд і Нацбанк
01.11.2019 09:45

Курс гривні залежатиме від курсової політики, яку обере Уряд разом з Національним банком України. Про це в ексклюзивному коментарі інтернет-виданню Новости Украины – From-UA розповів український економіст, політолог, громадський діяч Андрій Новак.

На думку нашого співрозмовника, на сьогоднішній день для девальвації гривні немає жодних фінансових і економічних причин.

«Не дивлячись на негативне сальдо торгівлі, яке на сьогодні складає понад 4 млрд доларів мінус, це негативне сальдо з запасом перекривають прямі валютні надходження в країну. Перш за все, від наших заробітчан, динаміка надходжень від яких росте високим темпами. І зараз плюс до цього ми маємо прямі валютні надходження від нерезидентів, які активно скуповують наші облігації внутрішньої державної гривневої позики, для чого здають валюту і за гривні купують наші облігації. А оскільки державні цінні папери - це найнадійніші цінні папери, які тільки існують, такі високі ставки, звичайно, дуже привабливі для покупців. Тому ці прямі валютні надходження від заробітчан, від нерезидентів по облігаціях, вони з запасом перекривають негативне сальдо», - пояснює економіст.

Згідно з прогнозом Андрія Новака, найближчим часом курс гривні повністю залежатиме від курсової політики, яку обере Уряд разом з Національним банком України.

«Якщо Кабмін і НБУ і далі будуть продовжувати політику девальвації гривні заради інтересів наших експортерів, тоді девальвація буде відбуватися. Якщо вони змінять цю, на мій погляд, дуже помилкову і дуже шкідливу для економіки України політику на політику забезпечення стабільності курсу, для чого зараз є всі можливості, про які я згадав, ну, тоді у нас буде стабільний курс. Як кажуть, м'яч зараз повністю на полі Уряду і НБУ по курсовій ситуації», - зазначає співрозмовник видання.

В той же час, експерт звертає увагу на те, що зараз немає жодної заяви від Уряду і НБУ щодо курсової стратегії.

«От це дуже сильно насторожує. І навіть за результатами недавнього візиту президента до Національного банку незрозуміло, яку курсову політику далі збираються проводити Національний банк разом з Кабінетом міністрів. Це насправді дуже погано, тому що це повністю дезорієнтує і простих українців, і бізнес - як вітчизняний, так і іноземний», - резюмував економіст.