Не тільки перерахунок громадян: навіщо насправді держава проводить перепис населення
06.11.2019 09:21

Громадяни України самі мають визначитися зі своєю національністю, державною мовою і рівнем власного добробуту. Про це в ексклюзивному коментарі журналісту інтернет-видання Новости Украины – From-UA розповів політолог Володимир Цибулько.

Коментуючи плани Кабміну щодо здійснення у 2020 році перепису населення України з використанням онлайн-інструментів, співрозмовник видання зауважує, що раніше опитування проводилось методом прямого інтерв'ю тому, що «в природі не існувало інформаційного суспільства».

«Зараз діджіталізація дозволяє спростити багато механізмів. У держави є ціла низка реєстрів, які більш-менш відповідають реальному стану речей з демографією в Україні. Це, наприклад, загальний реєстр виборців, це реєстрація громадян за місцем проживання, це реєстрація громадян на лікарняному обліку, це соціальний та пенсійний облік, облік людей з інвалідністю тощо», - зазначає аналітик.

За словами Володимира Цибулько, існує багато перехресних методів, які дозволяють приблизно сформувати демографічну картину в країні.

«Але варто пам’ятати про те, що таке опитування потрібно ще й для того, щоб люди самовизначилися зі своєю національністю, з державною мовою, з рівнем власного добробуту. Тобто, крім простого перерахунку громадян, перепис дає перспективну демографічну картину зростання чи падіння якості життя», - додає аналітик.