З партії «Свобода» вийшли два депутати Київради та екснардеп, політсилу намагаються розколоти, – експерт
11.11.2019 11:49

З партії ВО «Свобода» вийшли два депутати Київради та екснардеп – політсилу намагаються розколоти. Про це повідомив політичний експерт Володимир Макаровський у соціальній мережі Facebook.

«Щодо ситуації з ВО «Свобода», звідки раптово вийшли одразу два депутати Київради та екснардеп. Це дійсно цікаво, бо партія «Свобода» завжди вважалася єдиною по-справжньому ідеологічною політсилою в країні. Всі вже звикли, що напередодні виборів українські політики перебігають з партії в партію, проплачуючи місце в партійному списку, або спокушаючись обіцянками лідерів. У «Свободі» ж ніколи нічого подібного не відбувалося», – заявив експерт.

За його словами, на цьому тлі особливо загадковим видається те, що нещодавно з партії вийшли три людини.

«Але днями відразу три представники «Свободи» – екснардеп Юрій Левченко та два депутати Київради Святослав Кутняк і Прохор Антоненко – написали заяви про вихід з партії. Про причини такого вчинку ані ті, хто залишився в політсилі, ані ті, хто покинув її, прямо не говорять, обходячись відмовками. Однак з огляду на бекграунд «Свободи», очевидно, що це – не випадковість», – підкреслив Макаровський.

Політолог зазначив, що насправді чутки про намагання розколоти партію «Свобода» ходили давно, тому вихід двох депутатів Київради та екснардепа з політичної сили його «не здивував».

«Тим більше, що Кутняк і Антоненко раніше були помічниками народного депутата Левченка. Тобто достатньо було, скажімо так, у такий чи інший спосіб «зацікавити» Левченка, щоб отримати «в колоду» відразу три карти. І тут цікаве от що. Я проаналізував медійну активність вибулих і виявив тут деяку закономірність. Так, за останній час Святослав Кутняк був спікером на телеканалі «1+1» тричі, Прохор Антоненко – чотири рази, а Юрій Левченко – аж 15 разів! Зазначу, що вартість однієї секунди ефіру на каналі «1+1» коштує понад 2 тис. гривень! Причому особливо така медійна активність «свободівців» активізувалася протягом останніх двох місяців. Збігом таке назвати складно. І це тоді, коли партія «Свобода» перебуває у жорсткій опозиції до влади. Але при цьому її вибулі представники постійно з'являються в ефірах провладного каналу «1+1», причому в так званих «розслідуваннях», де вони послідовно «мочать» тих, кого потрібно владі...» – поділився деталями свого дослідження політичний експерт.

Також він помітив, що саме канал «1+1» одним із перших повідомив про вихід з партії Юрія Левченка.

«Цікаво, що у випусках новин «ТСН» вийшли відразу два сюжети про вихід екснардепа Левченка з партії «Свобода» – 5 та 6 листопада. Хоча журналісти «1+1» зазвичай вкрай рідко згадують членів цієї політичної сили. Насправді, ситуація виглядає так: влада зараз розуміє, що єдина партія, яка може організувати реальний, а не проплачений вуличний протест проти сумнівних ініціатив, таких як капітуляцію на Донбасі, – це «Свобода». Особливо – найбільш активний київський осередок партії. Тому влада намагається ліквідувати цю загрозу, розкриваючи так звані «консерви». Тобто кілька місяців влада через «1+1» щільно працювала з цими депутатами, щоб у потрібний момент вони ухвалили потрібне їй рішення. Я чітко бачу в цьому спробу розвалити партію зсередини. Саме цього прагне влада тоді, коли на Сході проводять розведення військ», – резюмував Володимир Макаровський.