Чому з ринком землі в Україні відбувається комічна історія
13.11.2019 14:05

Влада мусить допомагати вирівнювати диспропорції, які створилися, а не доводити до парадоксального прецеденту з ринком землі. Про це в ексклюзивному коментарі журналісту інтернет-видання Новости Украины – From-UA розповів політолог Володимир Цибулько.

На думку нашого співрозмовника, насправді референдум трошки дивний.

«Ми ж не проводили референдум на продаж, наприклад, квартир. Тобто є право власника розпорядитися своєю землею. І Конституція має урівняти права власника нерухомості з іншими правами власника, тому що земля не схожа за характером ринку з ринком нерухомості, тобто житла, квартир в першу чергу. Тому враження таке, що Зеленський хоче, щоб землею розпорядились ті, хто не є її власниками. Це взагалі комічна історія, і це такий трохи парадоксальний прецедент український», - додає політолог.

Цибулько вважає, що дуже важливо створити зараз певні умови. По-перше, для того, щоб ті, хто обробляє землю, мав можливість придбати її.

«Це мусить бути український капітал, або запозичений державою назовні капітал, але він має бути спрямований на концентрацію землі в руках тих, хто її обробляє. При цьому має бути обмежений розмір концентрування земельних активів», - підкреслює наш співрозмовник.

На думку політолога, навіть ті прописані параметри трохи є зависокі.

«Треба уникати латифундій, треба створювати умови для всіх можливих форм обробки землі, адже у нас великий перекіс в бік зернової спеціалізації, в той час як Україна може займатися і городництвом, і садівництвом, і тваринництвом. Тому, по-перше, держава мусить допомагати вирівнювати диспропорції, які створилися, по-друге, держава мусить сконцентрувати спеціальний капітал, якій би був направлений на цивілізованій бізнес на землі», - резюмував Володимир Цибулько.