Кому сплачувати податки і в якій армії служити: соціолог розповіла про «підводні камені» подвійного громадянства
19.11.2019 12:06

Дехто в Україні хоче легалізувати свої подвійні, потрійні і четверні громадянства. Про це в коментарі інтернет-виданню Новости Украины – From-UA повідомила соціолог, старший науковий співробітник Інституту соціології НАН України та глава фонду Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва Ірина Бекешкіна.

За словами нашої співрозмовниці, незважаючи на те, що подвійне громадянство в інших країнах є звичайним явищем, навколо нього й досі виникає чимало питань.

«По-перше, кому сплачувати податки? Можна припустити, що там, де ти живеш. Але якщо людина, наприклад, живе і працює півроку в Польщі, три місяці, наприклад, і стільки ж в Україні - значить, вона повинна платити податки в Україні. По-друге, ніхто не відміняв у нас службу в армії. Чи означає подвійне громадянство, що чоловік повинен служити в армії, де він є громадянином? Тобто виникає дуже багато питань, і досі незрозуміло, як вони будуть вирішуватися», - констатує експерт.

Окремим пунктом Ірина Бекешкіна виділяє громадянство РФ.

«Чи ми виключаємо Росію в принципі, як неможливе? А як бути з громадянством Білорусі або Узбекистану, які є фактично сателітами Росії? Це складне питання», - додає співрозмовниця видання.

«На сьогодні очевидно, що поки закон у нас не змінений, то займати державні посади із двома паспортами - це просто суперечить законодавству. Наприклад, Супрун це дорікали, і вона так і не стала міністром. Я поки що не бачила обговорення цих питань. І в мене така підозра, що ініціатива щодо легалізації цього явища йде від людей, які хочуть узаконити свої подвійні, потрійні і четверні громадянства», - резюмувала соціолог.