Журналіст: Свобода слова «по-українські» може перетворитися на свободу слова «по-путінські»
29.11.2019 13:17

В Україні почали закликати до знищення свободи слова. Про це в ексклюзивному коментарі журналісту інтернет-видання Новости Украины – From-UA розповів медіа-експерт Юрій Луканов.

За словами нашого співрозмовника, зараз здійснюються спроби обмежити свободу слова в Україні, з чого свого часу починав і Путін в Росії.

«Якщо ми хочемо отримати те, що зараз відбувається в Криму, то треба дослухатися до поради Василевської-Смаглюк і робити так, як вона пропонує. Адже за її словами, якби справа навколо висловлювань волонтерки Звіробій мала місце в Криму, то «не ждали бы санкции суда для того, чтобы провести там обыск, его бы просто посадили в тюрьму без суда и следствия». Я нагадаю вам, що я автор книжки, яка називається «Прасувальна машина: як Росія знищувала свободу слова в Криму». Насправді там суди відбуваються, тобто імітація судів, і я просто дивуюсь тому, яку точку відліку вона бере і який приклад розглядає», - зазначає експерт.

За словами журналіста, Україна власне і відрізняється від РФ тим, що «у нас можна критикувати будь-кого, в тому числі і президента».

«Якщо президент робить якісь неадекватні кроки, то він повинен зазнавати критики, це право кожного громадянина. І мало того, я можу сказати, що ця критика може носити навіть брутальний характер, тому що є таке поняття, як свобода слова. Якщо це не розпалює міжнаціональну ворожнечу і не закликає до порушення територіальної цілісності України, то будь-яка критика допускається. Можна засуджувати некоректність Звіробій, але після такого заявляти, що треба обмежити свободу слова в Україні з поваги до інституту президентства, - це заклик фактично до знищення свободи слова», - додає Луканов.

«Давайте ще згадаємо заяви Бородянського про те, що треба боротися з маніпуляціями, і слова Ткаченка про необхідність з'ясовувати, хто комерційне ЗМІ, хто не комерційне, застосовуючи якісь санкції... Це все спроби обмежити свободу слова в Україні і взяти її під контроль», - резюмував співрозмовник видання.