Економіст: Обраний владою шлях кредитування може обезлюднити країну
05.12.2019 14:01

«Революційний закид» Кабміну є абсолютно безглуздою дією і не поверне в Україну мігрантів. Про це в ексклюзивному коментарі журналісту інтернет-видання Новости Украины – From-UA розповів директор економічних програм Центру Разумкова Василь Юрчишин.

Коментуючи новину, про план Кабміна щодо заходів з надання пільгових кредитів на покупку землі для малих і середніх сільгоспвиробників, наш співрозмовник зазначає наступне: «Якщо говорити про якісь заходи, то якраз ставка кредитування — це далеко не те, що може спонукати наших мігрантів, особливо молодих людей, до повернення».

«Більш важливим є те, наскільки соціально-економічне середовище є сприятливим для розвитку людини, особистості. Тому в цьому контексті треба насамперед думати не про те, як повернути, а про те, як стимулювати до того, щоб не було думок про міграції», - додає економіст.

Юрчишин впевнений, що сьогодні треба упереджуючи заходи, а не пост, тому що якщо людина виїхала і прожила там 2-3 роки, то ймовірність повернення дуже низька, а якщо 3-4 роки, то ця ймовірність ще сильніше знижується.

«Тому тут мова про те, що дамо відносно дешеві кредити — і люди почнуть повертатися, це хибна думка. Більш того, все рівно 5-9% - це надто високі процентні ставки. У наших сусідів з Центральній і Східній Європи відсотки значно менше. А в деяких випадках, у випадках успішності ведення діяльності, можна сподіватися на обнуління або на значно суттєве зменшення. Тому говорити про те, що це якийсь такий революційний закид, який одразу приверне людей до повернення, — це хибно. Потрібно знати і розуміти, що ми хочемо добитись і як ми хочемо добитися», резюмував наш піврозмовник.