Сиротюк: Люди на Банковій не просять дешевої ковбаси. Вони хочуть, щоб країна не капітулювала
09.12.2019 13:50

Мітингувальники, які з ночі стоять на Майдані і на Банковій, вийшли не проти Зеленського. Про це в ексклюзивному коментарі журналісту інтернет-видання Новости Украины – From-UA розповів депутат ВО "Свобода" Юрій Сиротюк.

На думку нашого співрозмовника, Майдан в Україні й досі не закінчився, а ось щодо вчорашнього мітингу на Банковій прогнози робити ще зарано.

«Цілей, які ставив перед собою Майдан 2013-2014 років, було три. Одна мета - усунути режим Януковича і всіх тих людей, які разом з ним грабували країну. Ту ціль частково досягнуто, хоча зараз дуже активно йде повернення людей з команди Януковича у владу. Друга - подолати наслідки діяльності правління режиму Януковича, тобто скасувати податкове законодавство Тигипка, пенсійне законодавство тощо. Ця ціль остаточно не реалізована. І третя - зробити докорінні зміни на користь громадян України. Цього взагалі не зроблено, бо люди на стали жити краще. Мало того, ще отримали додатково війну. Якщо ж ми говоримо про вчорашні події, тобто мітинг на Майдані, на Банковій щодо наказу президенту, як йому діяти у Нормандському форматі, то поки що зарано говорити, куди піде цей процес», - повідомляє експерт.

За словами Сиротюка, якщо президент не підпише якихось угод з РФ, як це зробив Янукович, який почав домовлятися про дешеву нафту та газ в обмін на суверенітет, то будь-яка спроба змінити курс держави з європейського на проросійський викличе різку реакцію суспільства.

«До того ж, наше суспільство вже не те, яке було в 2013 році. Зараз основою протестів є активна частина суспільства, волонтери і добровольці, які мають досвід бойових дій. Тому все залежатиме від того, як вдіє президент», - констатує наш співрозмовник.

За словами експерта, мітингувальники, які з ночі стоять на Майдані і на Банковій, вийшли не проти Зеленського.

«Активна частина громади каже, що ми не хочемо капітуляції, ми готові тебе підтримати, як би країні важко не було, але країна має залишитися суверенною, і президент може опиратися як Верховний головнокомандувач на цю активну частину суспільства і вона може бути його найвірнішим союзником. Ці люди не просять дешевої ковбаси і дешевого газу, вони хочуть, щоб країна не капітулювала», - зазначає Сиротюк.

Експерт також додає, що зараз оточення президента активно підштовхує його до думки, що «це якісь деструктивні елементи, які ослаблюють президента напередодні візиту у Францію».

«Це велика помилка. Майдан почався тоді, коли Янукович поставив себе проти народу. Тому м'яч на полі Зеленського: чи він з народом, відстоює інтереси, чи він захоче піти на якісь поступки агресору під умовляння західних союзників. Поки що акції на Майдані і на Банковій - це акція на підтримку курсу країни, її суверенітету. Спроби колишнього президента це очолити безперспективні. Вибори показали, що попередня політика влади вже на смітнику. Дуже важливо, щоб Зеленський це зрозумів і навчився комунікувати з активною частиною суспільства. Я б йому порадив після Парижу вийти на Банкову і поспілкуватися з народом, щоб зняти напруження. Не можна від народу відгороджуватися Нацгвардією», - резюмував Юрій Сиротюк.