Чорновіл: Зеленський зрозумів, хто такий Путін. Але за це ми заплатили дуже дорого
11.12.2019 11:55

Володимир Зеленський не був готовий до зустрічі «нормандської четвірки» у Парижі. Про це в ексклюзивному коментарі кореспонденту інтернет-видання Новини України – From-UA розповів український політичний діяч, аналітик Тарас Чорновіл.

На думку нашого співрозмовника, ніякої зради під час «нормандських переговорів» у Парижі не відбулося.

«Напряму інтереси держави не здані, і головні “червоні лінії” не перейдені. Та ж сама акція “Варта на Банковій” під цими мотивами розійшлася - це теж абсолютно логічно. Тобто якщо ми виходимо з критеріїв зрада - перемога, то зради не відбулося. Коли ми говоримо про перемогу, то, вибачте, тут вже ситуація гірша», - зазначає політолог.

За словами експерта, для перемоги над таким сильним і цинічним ворогом, як Путін, треба проводити тривалу запобіжну роботу з партнерами, покращувати відносини з США, з антипутінською коаліцією тощо.

«Насправді за ці півроку все було зруйновано фактично вщент, особливо щодо США. Президент має бути лідером дуже високого рівня, дипломатом, перемовником, але Володимир Зеленський в цьому круглий нуль. Він взагалі не був готовий ні до чого. Було питання зберегти хоча б статус-кво. На жаль, в цьому питанні, не здійснивши зради, ми отримали поразку, і дуже болячу», - каже Чорновіл.

«У нас був застовблений плацдарм, від якого ми не відступались. Цей плацдарм було зафіксовано станом на 20 жовтня 2016 року - під час останньої зустрічі у Нормандському форматі. Путін не хотів виконувати те, про що домовилися, тоді ж з’явилася доктрина Лаврова, котру потім чомусь назвали формулою Штайнмайера. Але це дуже зручна платформа. І головне - з цією платформою погодився Путін, він визнав всі її принципи. Що входило в цей пакет? Головне - там було чітко для нас визначено, що відповідальність за наведення миру має бути покладено на міжнародних миротворців ООН. Там було визначено, що має бути 100% повне припинення вогню по всій лінії фронту, і тільки після того розведення та інше. Далі повне роззброєння і припинення діяльності будь-яких організацій бойовиків, виведення російських військ і озброєнь. Зеленський в силу того, що або йому не розказали про існування таких фактів, або він був просто не готовий, або зламався, погодився на старт на платформі лютого 2015 року. Згадайте, що було. Через 2 дні почався наступ російських військ на Дебальцево. Це тоді, коли затвердили дуже неприємний для нас Мінський план. Зеленський погодився на тиск Путіна повернутися у 2015 рік, хоча у 2016-му була сильна українська позиція. Це програш страшний», - зазначає аналітик.

В той же час, додає політолог, Володимир Зеленський, нарешті, зрозумів, що з Путіним мирних і добрих «переговорів по дружбі» бути не може.

«Це все до нього дійшло, трошки запізно. Але за це ми заплатили дуже дорого», - каже співрозмовник видання.

Що стосується домовленостей, які було досягнуто під час «нормандської зустрічі», то Тарас Чорновіл зазначає наступне: «Щодо повернення “всіх на всіх”, то буде не “всіх на всіх”, а погоджених. Зараз 72 людини, а по всіх інших питання відкрите,чи вдасться їх взагалі вирвати. Там дуже заплутана ситуація. Плюс припинення вогню, що написано в комюніке, воно було на кожному без винятків саміті Нормандської четвірки. Ну зараз перемир'я буде, потім знов зірветься… Там був Хомчак. При всьому моєму негативному до нього ставленні, він розуміє, що це таке відведення військ по всій лінії фронту. Це повний абсурд. Бюджету держави не вистачить, щоб просто облаштувати місця, куди мають відійти військові, вже не кажучи про те, що вже дійсно буде страшний скандал. На це не пішли. Будуть визначати три нові ділянки. Це погано, але ще терпимо».