Політолог про результати «нормандського саміту»: Державний суверенітет України під загрозою
11.12.2019 14:01

Завершення «нормандської зустрічі» у Парижі викрило наявність серйозного ризику для України. Про це в ексклюзивному коментарі кореспонденту інтернет-видання Новини України – From-UA розповів політолог, голова Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала.

Коментуючи результати нормандського саміту у Парижі, наш співрозмовник зазначає наступне: «Насправді я б не розцінював лінійно чи примітивно — чи зрада, чи капітуляція, бо, по великому рахунку, могло бути набагато гірше, і умовні ті “червоні лінії”, про які говорили на протестних акціях, вони формально не були перейдені на цій зустрічі. Але завжди є одно “но”».

На думку політолога, ця зустріч дала певні сподівання. Їх всього два. Перше — це обмін полоненими, хоча виявилося, що тільки тих, що на Донбасі, а не “всіх на всіх”. Ця зустріч це сподівання дала, і це дуже добре, це великий плюс, особливо для близьких і рідних, які чекають на своїх близьких, які є в полоні. І друге сподівання — це припинення вогню, про яке постійно з 2015 року домовляються у Мінську, але яке так й не було виконано.

«І ось це розширення мандату місії ОБСЄ, яка буде тепер спостерігати 24/7, можливо, дозволить втілити в життя це сподівання припинення вогню, коли перестануть гинути наші військовослужбовці. Ці два сподівання точно є», - додає експерт.

«Але є і серйозні ризики, і їх більше!», - впевнений Віталій Бала, - «Перший і самий головний ризик - це формула Штайнмайера, яку намагаються ввести в тіло Конституції. Її раніше не було в Мінських домовленостях, тобто вона саме тут сформульована і вона в спільній заяві визначена такою, яка передбачає вибори».

Наш співрозмовник вважає, що якщо ми говоримо про вибори, то це є загроза державному суверенітету, бо державний суверенітет — це вплив держави на її території.

«Це справді звуження суверенітету, коли впливають на вибори всередині країни. Якщо говоримо про постійний статус автономний, про особливий статус, то це загроза територіальній цілісності, це порушення Конституції. Якщо ми говоримо про дії, пов'язані з прямими поставками газу, то це теж, на мою думку, є великий ризик, бо Росія завжди використовувала газ в політичних іграх, і відсотки — це теж ризик», - зауважує політолог.

«Тобто фактично цей ризик по газу є ризиком на зраду, ті дії, які пов'язані з формулою Штайнмайера, можуть привести до капітуляції. Але за той час, ті 4 місяці, які будуть певною паузою до можливої наступної Нормандської зустрічі, можна виправити, особливо в контексті гнучкості тих домовленостей в Мінську, про які сказала Меркель. Тепер треба, щоб ця гнучкість була використана саме на захист інтересів України, а не вписування формули Штайнмайера по результатах спільної заяви. Тобто зараз ми маємо тільки сподівання і ризики, які можуть привести до зради і капітуляції», - резюмував наш співрозмовник Віталій Бала.