Манни небесної не буде: економіст розказав, до чого слід готуватися українцям
12.12.2019 14:01

Очевидно, що номінальні реальні доходи населення зростають, причому це стосується всіх верств населення Про це в ексклюзивному коментарі інтернет-виданню Новости Украины – From-UA розповів економічний експерт Борис Кушнірук.

На думку нашого співрозмовника, у нас середній рівень зарплат у доларовому еквіваленті зараз вже перевищив показник 2013 року. Але зрозуміло, що це середня температура по палаті, тобто є частина громадян, в яких зарплата виросла значно менше, а у деяких більше.

Зі слів експерта, ще гірша ситуація для людей похилого віку — пенсіонери, в яких номінальні і реальні доходи виросли, але вони повністю залежать від держави.

«Ситуація така, що зарплати у нас зростають переважно за рахунок приватного сектору, а соціальні виплати здійснюються з держбюджету. Тобто можна сказати, що зростання є, але воно впирається в першу чергу в темпи зростання економіки. А темпи зростання економіки недостатні для того, щоб у держави з'явились ресурси для збільшення зарплат менш забезпеченим верствам населення», - пояснює економіст.

Борис Кушнірук вважає, що в цілому економіка зростає, і це добре, тому що це підґрунтя для більших сподівань на наступний рік, і для інвесторів, і для людей.

«Інфляція — знов-таки, середня температура по палаті, але, в принципі, індекс зростання цін знижується, таким чином, зростання цін стає меншим. Але є нюанси: ціни на фрукти і овочі якраз доволі високі. Вони були дуже несприятливі у минулому році, фактично несприятливі і в цьому році. Але враховуючи, що в минулому році вони були несприятливі, тому в цьому році немає такого перепаду», - резюмував наш співрозмовник.