Економіст: Україна отримала внутрішній бюджетний дефолт від роботи нового уряду
23.12.2019 14:01

2020 рік буде таким самим, як і 2019-й. Про це говорить навіть головний фінансовий документ країни. Заявив в ексклюзивному коментарі інтернет-виданню Новости Украины – From-UA український економіст, політолог, громадський діяч Андрій Новак.

За словами нашого співрозмовника, уряд новий, а державний бюджет структурно на 2020 рік є копією цьогорічного, як і всі попередні бюджети попереднього уряду. Тобто структура доходної частини, витратної, співвідношення між ними, співвідношення між центральним бюджетом і місцевими бюджетами нічим не відрізняються в бюджеті 2020 року.

«Взяли кожну статтю доходів і витрат цьогорічного бюджету, додали показник реальної інфляції до кожної статі, десь трохи більше, десь трохи менше, — от так і вийшов бюджет 2020 року. Раз так, то, як мінімум, всі ті громадяни України, які так чи інакше залежать від бюджету, а це всі пенсіонери, представники державного сектору, ніяких змін в порівнянні з цим роком не відучують», - зазначив економіст.

На думку нашого співрозмовника, можна сказати, що 2020 рік буде таким же, як і 2019, дай боже, щоб він не був гіршим, а на кращий новий уряд не заклав жодних передумов.

«Навпаки, після 4 місяців роботи нового уряду ми маємо наприкінці цього року фактично внутрішній бюджетний дефолт, так як прем'єр-міністр дав зобов'язання міністру фінансів призупинити всі виплати державного бюджету, крім соціально захищених. Тобто в держаному бюджеті нема коштів ні на що, крім на пенсії і зарплати і обслуговування боргу. А це говорить про те, що ми в 2020 рік входимо з дуже важким бюджетом, в якому немає грошей ні на що, крім соціалки. І якщо ми в 2020 році будемо мати ситуацію не гірше 2019-го, це вже при діючому новому уряді можна буде вважати за досягнення», - резюмував політолог Антрій Новак.