Економіст передрікає українцям у 2020 році значну політичну дестабілізацію
24.12.2019 14:01

Рецесія світової економіки може спричинити у 2020 році дуже сильну політичну внутрішню або зовнішню дестабілізацію. Про це в ексклюзивному коментарі інтернет-виданню Новости Украины – From-UA розповів економічний експерт Борис Кушнірук.

На думку нашого співрозмовника, 2020 рік можна поділити на два блоки. В перші 7-8 місяців року якихось проблем очікувати марно. Тобто ми будемо спостерігати зростання економіки, але не більше ніж на 3%, та воно буде.

«Я тут не очікую якихось траблів особливих, якщо тільки не виникне політично дуже сильна дестабілізація внутрішня або зовнішня. Поки що начебто не видно для цього підстав, але, між тим, це не виключено, в такому випадку зрозуміло, що всі прогнози полетять в тартарари», - додає економіст.

«При цьому гривня, скоріш за все, перші півроку залишатиметься доволі стабільною, навіть з можливим деяким зміцненням. Але вже липня-серпня можна очікувати, по-перше, поступове зниження курсу гривні, причому воно може бути навіть стрімким в залежності від того, яку політику буде проводити НБУ, з одного боку, а з другого боку, в якій мірі зовнішні фактори будуть впливати на ситуацію з гривнею», - прогнозує експерт.

За словами нашого співрозмовника, наша економіка в силу її сировинного характеру дуже суттєво залежіть від цін на зовнішніх сировинних ринках. Все сходиться до того, що Трамп не зацікавлений в дестабілізації економіки на фоні президентських виборів, і для нього показник ситуації з американською економікою — це спроба виграшу на наступних виборах, тому він робитиме все, щоб не провокувати ані проблеми з Китаєм, ані влаштування якихось війн.

«Він буде намагатися тримати ситуацію спокійною. Принаймні радники так будуть йому радити, і це очевидно відповідає його інтересам. Тому я не очікую якихось проблем, але ближче до кінця року вони можуть з'являтися, бо передумови для рецесії світової економіки є, і вони вистрелять. Чи вони вистрелять вже до кінця року, чи вже у 2021 році, сказати не берусь. Тут може бути багато факторів»!, - резюмував економічний експерт Борис Кушнірук.