Якщо будуть перейдені «червоні лінії»: соціолог зробила цікавий прогноз на 2020 рік
27.12.2019 13:50

Вірогідність дострокових виборів в ВР у 2020 році мала, але вона існує. Про це в коментарі інтернет-виданню Новости Украины – From-UA повідомила соціолог, старший науковий співробітник Інституту соціології НАН України та глава фонду Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва Ірина Бекешкіна.

На думку нашої співрозмовниці, 2020 рік для України може бути «дуже не прогнозованим».

«У 2019 році рішення ухвалювала ВР, і можна було прогнозувати, хто і які законопроекти буде пропонувати, як голосуватимуть. А зараз ця монобільшість насправді не є моно, насправді вона є дуже аморфною і може розсипатися. Тому якщо вона перестане працювати, як принтер, то цілком можлива пробуксовка взагалі важливих законів, цілком можливі непрогнозовані наслідки. Вірогідність дострокових виборів в ВР мала, але вона існує», - каже аналітик.

На думку експерта, на даний момент важко сказати, на які компроміси щодо Донбасу у 2020 році може наважитися Володимир Зеленський.

«Ми не можемо прогнозувати, чим закінчиться зустріч у Берліні, тому що насправді рішення по Донбасу просто перенесені на 4 місяці. Другий раз переносити вже не вийде, якісь рішення будуть, і вони можуть бути різними. Якщо будуть перейдені червоні лінії, то можливі масові виступи. Але якщо це знов буде затягуватися, тоді питання, як будуть реагувати на це наші західні партнери, бо їм вже хочеться якихось рішень», - додає Ірина Бекешкіна.

Не менш заплутаною, на думку соціолога, є і економічна ситуація.

«Чесно кажучи, таке зміцнення гривні насторожує. В наступному році треба платити дуже великі борги. Чим платити, поки що не зрозуміло. Що буде з Коломойським і з “ПриватБанком” - теж питання відкрите. Якби це залежало від того ж Зеленського, я думаю, що “ПриватБанк” не повернули б Коломойському. Але у нас є так звані “незалежні” суди... Таким чином, якщо казати про наступний рік, то тут багато чого непрогнозованого. Соціологи можуть прогнозувати реакцію громадян на ті чи інші події, але вони не можуть прогнозувати самі події», - резюмувала експерт.