Фаріон: Бандера і сьогодні є пробою на нашу здатність бути самими собою
09.01.2020 14:00

Іноземні посли, які висловилися проти Бандери, насправді виступили проти самостійності Української держави. Про це в ексклюзивному коментарі журналісту інтернет-видання Новости Украины – From-UA розповіла народний депутат України Ірина Фаріон.

Коментуючи інформацію про те, що МЗС України запросило посла Польщі Бартоша Ціхоцького через засудження заходів, присвячених вшануванню пам'яті лідерів ОУН Степана Бандери і Андрія Мельника, а також письменника Івана Липи і його сина Юрія, наш співрозмовник зазначає наступне: «Що активнішою хвилею буде йти бандеризація всією країною, то швидше ми виграємо війну і швидше станемо самостійною державою зразка Ізраїлю і Польщі. Посли, які виступили проти Бандери, вони насправді виступили проти самостійності Української держави, яка має за своєю суттю і формою бути винятково державою національною, тому що це держава титульної нації, тут живе абсолютна більшість українців. Але, на превеликий жаль, в цій державі великою мірою право українця уневажнене».

За словами експерта, посли чужих держав дозволяють собі висловлювання щодо національних героїв України тільки тоді, коли «вони бачать нашу державу ослабленою і залежною».

«Тому з відповідними хамськими висловами чи заявами виступили посли Польщі і Ізраїлю. Наскільки мені відомо, МЗС 8-го числа викликало посла Польщі і повідомило йому про своє категоричне несприйняття такої позиції польського посла. На жаль, це сталося не 1 числа одразу ж, а сталося 8-го числа, але все-таки сталося. Тобто Бандера і сьогодні є пробою на нашу здатність бути самими собою. Він одночасно воював з трьома окупаційними режимами — московським, польським і німецьким режимами, тому є для них найпанічнішим жахом», - каже Ірина Фаріон.

За словами співрозмовниці видання, Степан Бандера, навіть мертвий, робить для розвитку Української держави сьогодні більше, ніж всі державні інституції разом.

«Степан Бандера від початку своєї діяльності є індикатором на спроможність українців мати свою державу. Тому всі ці люди, які не сприймають Бандеру, насправді не сприймають самостійної Української держави як національного організму. Будь-яка інша думка на цю тему абсурдна, і я не маю жодного наміру доводити аксіоматичних речей. Адже методи Бандери абсолютно прийнятні сьогодні — це боротьба за свою державу», - резюмувала експерт.