Несподівано: політолог розказав правду про справжніх патріотів України. ВІДЕО
09.01.2020 16:30

Усвідомити себе українцем може кожен в будь-якому віці і мова не стане на заваді прояву його патріотизму. Про це в ексклюзивному коментарі інтернет-виданню Новини України – From-UA заявив громадський діяч, журналіст Олесь Доній.

За словами нашого співрозмовника, він усвідомив себе українцем ще в середніх класах школи. Народжений в Киеві в російськомовній сім’ї відчував поклик до неньки України.

«Та на той момент навіть університет Шевченка, в який я вступав аби знайти залишки українського підпілля, був здебільшого російськомовним і викладали там здебільшого не українською, а російською мовою», - додає журналіст.

Олесь Доній згадує свій перший виступ за українську мову, який фактично був від російськомовного хлопця. Тоді саме він вирішив боротися за незалежність України і ще тоді, в 9-му класі школи, хлопець попередив свою матір, що обрав душе важкий для себе шлях, який ймовірно може привести до ув’язнення.

«Так і трапилося: спочатку були обшуки вдома, потім київська тюрма і все це робилося з російськомовним хлопцем», - підкреслив громадський діяч.

Наш співрозмовник нагадує, що на той момент ще переважна більшість українського населення не хотіла ніякої України, що перед референдумом 1991 року був іще один референдум, де ті, хто боровся за незалежність України, агітували людей проти формування Горбачовим нового Радянського Союзу.

«Нас підтримало лише 4 регіони України, решта країни була за ідею Горбачова, тобто проти незалежності України, хоча майже всі вони були україномовними», - згадує Олесь Доній.

«Це говорить про те, що окрім мови важливе і інше питання – позиція, внутрішній стрижень, готовність, моральні якості і всі вони не завжди залежать від мови, вини скоріше ідуть з нею паралельно. А мова – це питання нашої культури, тому якщо людина відчуває себе патріотом, то вона буде здатна і вчитися мові. Об’єктивним чинником являється і те, що далеко не всім даються мови, але намагатися – це є ознака спроби підвищення власного рівня культури», - резюмував наш співрозмовник Олесь Доній.