Шкиряк про падіння літака МАУ: Ми маємо знизити градус емоцій і залишити розслідування спеціалістам
10.01.2020 11:07

Падіння літака МАУ в Ірані повинна розслідувати міжнародні група експертів, в тому числі і представники авіакомпанії “Боїнг”. Про це в ексклюзивному коментарі інтернет-виданню Новости Украины – From-UA заявив колишній в.о. голови Державної служби з надзвичайних ситуацій Зорян Шкиряк.

За словами нашого співрозмовника, падіння літака МАУ в Ірані стало «страшною трагедією світового масштабу і холодним душем для всіх українців».

«Це найбільша за кількістю жертв катастрофа в сучасній Україні, і хочеться вкотре висловити співчуття рідним і близьким загиблих всіх, хто перебував на цьому борту, особливо з оглядом на те, що там були діти, молоді люди, студенти», - каже Зорян Шкиряк.

На думку експерта, сьогодні дуже важливо «знизити градус емоцій і проведення розслідування на сторінках соціальних мереж», надавши можливість ретельно попрацювати спеціалістам.

«Я дуже негативно ставлюся до розповсюдження різних чуток, а також конспірологічних теорій. Я прихильник абсолютно зрозумілих процесуальних дій, які полягають в аналізі ситуації з боку експертів і тих, хто буде долучений до з'ясування обставин трагедії. Безумовно, це повинна бути міжнародні група експертів, в яку будуть включені і іранські, і українські спеціалісти, і представники тих країн, громадяни яких перебували під час цього трагічного рейсу. І звичайно дуже важливий фактор - це залучення до розслідування причин цієї катастрофи представників авіакомпанії “Боїнг” - це надважливий ключовий момент», - каже наш співрозмовник.

Безумовно, додає пан Шкиряк, зважаючи на нинішній конфлікт між Іраном і США, залучення представників американської компанії може бути під питанням.

«Спочатку була попередня інформація, що Іран відмовив надати доступ до “чорних скриньок”. Потім начебто трошки точка зору змінилася, і іранські ЗМІ повідомили, що це не так зрозуміли журналісти… Тобто в ситуації, коли відбуваються такі речі, найкраща зброя — це холодний розум, виваженість і ретельна і ефективна робота експертів з різних галузей, які базуються на авіаційній безпеці і авіації взагалі. Тому зараз дуже важливо витримати паузу і дочекатися результатів розслідування», - резюмував співрозмовник видання.