Економіст: В Україні влада вперше звернула увагу на рівність трудових прав своїх громадян
10.01.2020 14:01

Новим Трудовим кодексом в Україні намагаються ліквідувати катастрофічні наслідки старої системи. Про це в ексклюзивному коментарі інтернет-виданню Новости Украины – From-UA розповів економічний експерт Борис Кушнірук.

Коментуючи введення нового Трудового кодексу в Україні наш співрозмовник зазначає наступне: «Я не розділяю цю зраду, яку поширюють. Проблема полягає у тому, що радянський Трудовий кодекс — це взагалі катастрофа, тому що він повністю не відповідає умовам ринку. Більше того, він не захищає працівників».

«Причому є ще і проблема, що коли це стосується чиновників, то виявляється, що ви їх звільнити не можете, тому що то він в лікарні, якщо є жінка, то чоловік може піти в декрет, і його звільнити вже не можна і т.д. І це є абсолютно абсурдно. Проблема має доволі фундаментальний характер», - додає економіст.

На думку Бориса Кушнірука, в світі йде боротьба за ринки виробництва - які компанії будуть інвестувати для того, щоб щось виробляти в той чи іншій країні. І фактично є два фактори: боротьба за робочі руки і друга боротьба — це умови виробництва, наскільки вони сприятливі.

«Наприклад, часто кажуть, “вау, як Китай розвивається”, але вони не розуміють, що там практично не існує пенсійного забезпечення, там люди працюють по 14 годин на добу з 5 вихідними на півроку. Наші люди до цього не готові, але потрібно розуміти, що просто так нічого не буває. Якщо хочете чогось досягти, то ви маєте розуміти, що доведеться боротися, причому боротьба подвійна йде — і за робочі руки, і за умови», - зауважив експерт.

Тому наш співрозмовник вважає себе прихильником суттєвого зменшення регулятивних норм, які стосуються взаємовідносин між працівниками і роботодавцями на законодавчому рівні.

«Якщо працівник потрібен роботодавцю, він буде шукати механізми, як звільнити його від стресу. А не потрібен — тоді змушувати тримати таких працівників як на державних, так і на приватних виробництвах, це безглуздо. Ми захищаємо працівника і абсолютно не захищаємо роботодавця», - підкреслює економіст.

За словами Кушнірука, ми бачили, що по вулицях їздять на велосипедах від “Глово”, які працюють як самозайняті, але, по суті, вони знаходяться у відносинах з тим, хто допомагає їм знайти замовлення. Там потрібні певні відносини, знов-таки дати можливість для працівників якимось чином це врегулювати, але це потрібно регулювати в тому числі на рівні податків.

«Наприклад, ви хочете, щоб були певні соціальні стандарти — давайте домовимось, що ми будемо мати перший рівень медичного забезпечення за рахунок держави гарантовано, але ми не зможемо забезпечити більш складні речі. Ми не кажемо за людей з інвалідністю і дітей, за них може платити держава, але для людей працездатного віку повинна бути система: частину платить держава, страховку перераховує роботодавець, третину людина, тоді і у неї з'являється зацікавленість, щоб були легальні стосунки з роботодавцем», - додає економічний експерт.

Наш співрозмовник впевнений, що для того, щоб рухатися далі, нам потрібно зробити ліберальніше трудове законодавство. Дати більше можливостей для врегулювання стосунків на рівні контрактів індивідуальних, причому це буде взаємне зобов'язання: хочеш мене звільнити — окей, але ти маєш заплатити за 2-3 місяці перед тим, як мене відпускати.

«В США якщо людину звільняють, то навіть на робоче місце не дадуть повернутися, ваші речі винесуть на прохідну. Тобто стосунки мають бути врегульовані так, що ви маєте зобов'язувати роботодавця, щоб він платив, але змушувати його тримати людину, яка йому не потрібна — це абсурд. Якщо ми не будемо конкурентними, просто ніхто сюди не піде», - резюмував наш співрозмовник Борис Кушнірук.