Журналіст: Сучасні патріоти України не усвідомлюючи копають їй могилу. ВІДЕО
11.01.2020 13:42

Українцям потрібно більше подорожувати по своїй країні аби не втратити найосновніше. Про це в ексклюзивному коментарі інтернет-виданню Новини України – From-UA заявив громадський діяч, журналіст Олесь Доній.

На думку нашого співрозмовника, на українське суспільство колосально впливає російське об’єктивне.

«Українці дуже мало подорожують країною. Тому однією із 25 сходинок до суспільного щастя є саме подорожування Україною. Цей пункт стоїть на рівні з питанням вивчення української мови, з економічними питаннями, з самоусвідомленням. Ми повинні знати один одного більше», - зазначає громадський діяч.

На думку журналіста, якщо людина буде подорожувати, скажімо від Ужгорода до Слов'янська, то вона побачить, що українці насправді - дуже різноманітний народ. Ця різноманітність в першу чергу проявляється в спілкуванні різними мовами, меншою мірою це мови національних меншин: румунська, угорська, польська, болгарська; але більша частина людей розмовляє українською і російською. Що примітно – в деяких регіонах привілейовує українська, а в деяких російська мова і це залежить інколи від того, де саме проживає людина – в селі, чи в місті.

«Протиріччя місто-село є в кожній державі, але перебування України більший час в російській імперії, а потім в СРСР, протиріччя між містом і селом переходило у протиріччя між україномовним селом і російськомовним містом. Сьогодні різко стоїть питання, як виправити цей дисбаланс, аби люди не відчували внутрішнього дискомфорту», - підкреслює Олесь Доній.

Тому наш співрозмовник став прихильником того, щоб українську мову нести з відкритим серцем. І сьогодні, впевнений він, як ніколи актуальний безкоштовний курс української мови «Навчи друга розмовляти українською».

«Тобто, людина, яка на цей час не спілкується українською мовою, але має бажання навчитися – вже є нашим другом і саме цій людині треба протягувати руку дружби – це є філософія любові і вона дуже відрізняється від тієї, яку пропагують сьогодні наші патріоти, виявляючи любов до української мови і зневагу до тих, хто нею не спілкується», - додає журналіст.

«Така позиція є глухим кутом і саме вона може просто зацементувати той розподіл мовних груп, який ми маємо на сьогодні», - резюмував наш співрозмовник Олесь Доній.