Стали відомі скандальні подробиці про потенційного очільника Держекоінспекції
15.01.2020 19:58

Андрій Мальований Фото: УНІАН

Як ми вже повідомляли, крісло голови Державної екологічної інспекції хоче посісти чинний начальник Управління екології та природних ресурсів КМДА людина Вадима Cтoлaра Андрій Мальований, який встиг засвітитись у низці корупційних скандалів у Держкомземі, управліннях Держземагентства у Миколаївській та Київській областях та власне у столичній мерії.

Нашим журналістам стали відомі нові подробиці про «подвиги» потенційного топ-еколога на попередніх місцях служби.

Зокрема, за даними з різних джерел, на посаду начальника Головного управління Держземагентства Київщини Мальованого просунув Артем Кадомський за рекомендацією Олександра Луцького, якому ще за часів Л. Черновецького вдалося фахово нанести збитки та фактично вкрасти у киян землі на суму понад 100 мільярдів гривень.

Оскільки пан Мальований був бізнес-партнером та помічником свого попередника – Сергія Левцова, йдеться фактично про рейдерське захоплення Держземагентства та гіперкорупцію.

Саме ця «загартована часом» команда у складі люстрованого Кадомського, ексрегіонала Левцова та Мальованого в подальшому активно фінансувала лобіювала Луцького на посаду голови Держземагентства України.

Не дивно, що замість розв’язання питань прозорості, реформування, підвищення фахового рівня працівників, розроблення регіональних програм з раціонального та ефективного використання земель в Київській області під час каденції Мальованого поступились іншим «завданням». Таким як оформлення найдорожчої землі в Україні на родичів, друзів та підставних осіб, агрорейдерство та збір тотальної щотижневої данини з начальників районних управлінь Державного земельного агентства Київщини.

«Відтепер під час кожного виїзного прийому керівників області супроводжуватиме один з керівників Головного управління Держземагентства у Миколаївській області. Частина часу кожного прийому обов’язково буде присвячена суто роботі із землевласниками», - йдеться у офіційному повідомленні про призначення Андрія Мальованого керівником Головного управління Держземагентства у Миколаївській області від лютого 2014 року.

У таку красиву обгортку завернули той неприглядний факт, що за підпис пана Мальованого та ще низки корупціонерів під наказом про затвердження проєкту про передачу земельної ділянки у власність, на Київщині та Миколаївщині стареньких бабусь та дідусів, які були фактично загнані в безвихідь при оформленні своїх споконвіку існуючих з часів колгоспів земельних наділів, змушували фактично віддавати останні гроші.

Та значно ширше Андрію Миколайовичу вдалось розвернутись в управлінні екології КМДА. У квітні 2019-го посадовець, що за даними офіційної декларації, є безхатьком, придбав позашляховик Volkswagen Touareg – 2017 року випуску, який він придбав у німецької Kessel Haag OHG. Вочевидь, замість старої машини тієї ж марки, що фігурувала у попередніх деклараціях.

Автівка посадовця коштує щонайменше 1,5 млн грн Фото: Volkswagen

Пан Андрій вказав, що покупка обійшлася йому в 780,3 тис. грн, хоча на всіх ресурсах з продажу авто повідомляється, що подібна машина коштує від 1,5 млн до 1,8 млн гривень.

Крім того, на початку літа Мальований отримав 300 тисяч гривень від відчуження рухомого майна. Еколог із зарплатнею трохи більше 250 тисяч на рік тримає у готівці 250 тис. грн., а його дружина Олена – 30 тисяч доларів.

До речі, фірми пані Олени фігурують у двох кримінальних справах від 2018 та 2019 років, пов’язаних із забудовою на незаконно відведеній землі та з посередництвом у вимаганні у підприємців грошей за надання дозволів на викиди забруднюючих речовин.

Докладніше про це – в аналітичному матеріалі «Скандальний еколог з КМДА хоче очолити Держекоінспекцію»