Кульчицький: Заявою про окупацію Польщі Зеленський довів, що гідний президентства в Україні
28.01.2020 14:01

Сталіну і керівникам СРСР ще можна закинути те, що вони не попереджали євреїв, коли відступала Червона армія з території СРСР в 1941 році, що їм треба негайно виїжджати на схід, рятуватися. Про це в ексклюзивному коментарі інтернет-виданню Новини України - From-UA розповів головний науковий співробітник Інституту історії України Національній академії наук, доктор, професор Кульчицький Станіслав Владиславович.

Коментуючи заяву Зеленського у Польщі про те, що радянські війська були винні в окупації цієї країни, коли розпочалася війна, наш співрозмовник зазначає наступне: «Це слава богу, що Зеленський так каже. Це він каже на протилежність Путіну, який взагалі не бачить будь-яких подій у Другій світовій війні, починаючи з 1939 по 1941 рік, тобто до нападу Німеччини на СРСР. А Друга світова війна почалася зі змови Гітлера і Сталіна по розподілу Польщі».

«Поділ Польщі означав, ясна річ, анексію і окупацію, і що тут скажеш? Це всім відомо, і через це почалася Друга світова війна, тому що Великобританія і Франція мали свої зобов'язання перед Польщею. Вони дали їй гарантії, що вона буде зберігатися, що їй допоможуть, якщо на неї хтось нападе. І коли напав Гітлер, так вони буквально на третій день оголосили Німеччині війну, а оскільки вони не були готові до війни, зрозуміло, вони не були готові, вони не знали, що Гітлер нападе на Польщу, то впродовж кількох місяців точилася так звана “дивна війна”, коли вона була оголошена, але збройних дій ніхто не влаштовував, аж до літа 1940 року, коли Гітлер розгромив Францію. Там вже справи пішли для Гітлера дуже добре, внаслідок чого він наважився напасти на СРСР. І те, що Зеленський каже, що це окупація Польщі, то це характеризує його все-такі як українського президента», - зауважив професор.

«Щодо Голокосту. Це знищення євреїв. Там, де нацисти змогли їх знайти, там вони їх і знищували, і ніякий інший режим не причетний до знищення євреїв. Єдине, що можна закинути Сталіну і керівникам СРСР, — це те, що вони не попереджали євреїв, коли відступала Червона армія з території СРСР в 1941 році, що їм треба негайно виїжджати на схід, рятуватися», - додає наш співрозмовник.

«Рятувалися тільки фахівці — лікарі, інженери і т.д., тобто цінні люди у кадровому відношенні. Ви знаєте, що цілі заводи евакуйовувалися разом зі своїми трудовими колективами, інколи там буди випадково і євреї, але основна маса євреїв залишилася під контролем гітлерівців — і звідти і Бабій Яр, і менші за масштабами вогнища знищення євреїв. На території України було знищено 1,6 млн євреїв з 6 мільйонів», - резюмував Кульчицький Станіслав Владиславович.