Московське загострення. Філарет написав другого "покаянного" листа Кірілу
31.01.2020 11:35
Патріарх Філарет відновлює діалог із Московською патріархією Російської православної Церкви.
Так, за інсайдерською інформацією з Пушкінської 36 та Росії, стало відомо стосовно двох вельми цікавих листів.
У цих листах написаних від імені колишнього митрополита Київського Філарета на адресу предстоятеля РПЦ Кіріла (Гундяєва) та голови Відділу зовнішніх церковних відносин Іларіона (Алфеєва) повторюються ті самі тези, що і у листі Філарета до Кіріла за 16 листопада 2017 рік, про який нещодавно згадувала оглядач "Укрінформу" Лана Самохвалова у своєму матеріалі "Церковна зустріч в Аммані: довга погоня Москви за Третім Римом".
Філарет прагне офіційного діалогу з Московським патріархатом. І уже неодноразово згадувалась інформація що в оточенні Філарета є люди, які від його імені ведуть постійний діалог з представниками Російської Православної Церкви в Україні та Росії.
Чекаємо як це відіб'ється на щонайближчих засіданнях РПЦ та чи розглянуть повторне звернення й прохання Філарета та знімуть з нього анафему на засіданні Священного Синоду РПЦ.
У 2017 році лист Філарета також був написаний на прохання з МП, щоби бути підставою на Соборі відновити можливість молитовного єднання, але тоді Собор РПЦ не пристав до цієї пропозиції.
У листі прохалось щоб РПЦ визнала анафему, як таку якої не було, і скасувало всі рішення, які РПЦ перешкоджали спілкуватися з УПЦ КП.
Також в листі йшлося про прощення. Тодішній речник УПЦ КП заявляв, що це не каяття перед РПЦ а християнський обов'язок - прощати провини одне одного.