«Він вляпався»: експерт розповів, чи випадково Коболєв заїкнувся про приватизацію «Нафтогазу»
11.02.2020 14:09

Андрій Коболєв - це інструмент в руках газових трейдерів, які хочуть дорватися до газового ринку України. Про це в ексклюзивному коментарі кореспонденту інтернет-видання Новини України — From-UA розповів експерт з енергетики, співзасновник Фонду енергетичних стратегій Юрій Корольчук.

На думку нашого співрозмовника, голова правління НАК «Нафтогаз України» Андрій Коболєв на сьогоднішній день вважає, що має «кришу», але його становище може кардинально змінитися.

Коментуючи заяву пана Коболєва про те, що закінчити дискусії про високі премії топ-менеджменту «Нафтогазу» можна, приватизувавши компанію, наш співрозмовник зазначає наступне: «Я думаю, що цю думку було висловлено в контексті законопроекту стосовно приватизації, який надійшов до ВР. Мені здається, Коболєв мав на увазі наступне: якщо компанію буде приватизовано, тоді, в принципі, у держави не буде ніяких питань, яка зарплата у топ-менеджменту. Це такий цинічній підхід. Люди часто в коментарях ставлять питання: так нема питань, якщо ти такий розумний, то йди в приватний бізнес, йди в ДТЕК - в найбільшу приватну енергетичну компанію України. Чи там тобі запропонують таку «ринкову» зарплату?..».

В той же час, додає аналітик, розмови про приватизацію у даному контексті не є випадковими.

«Є завдання розпочати процес приватизації, як і у випадку з відкриттям ринку землі. Тобто треба запустити це, треба звільнити законодавче поле, зняти обмеження», - пояснює Корольчук.

За словами експерта, Андрій Коболєв - це інструмент в руках газових трейдерів, які хочуть «дорватися до газового ринку України».

«Газові трейдери хочуть продавати тут газ і мати свою маржу. Вони кажуть, що от, «Нафтогаз» платить найбільші податки — це не ви платите податки, це платить Росія найбільші податки в Україні, це транзитні гроші, які ви отримуєте. Тепер ці гроші пішли до компанії «Магістральні газопроводи України», і «Нафтогаз» тепер як «голий король». «Украгазвидобування» окремо, транзит - окремо. Все, залишився тільки продаж газу і попутна діяльність, яку вони намагалися розвинути», - додає Корольчук.

«Роль Коболєва є зрозумілою для багатьох учасників цього ринку, питання тільки, що з ним буде далі. Судячи з того, як він вляпався, то його будуть захищати до останнього. Хіба що має щось таке статися у США та в Європі, що на нього можуть просто спустити псів: почнуться кримінальні справи, і тоді ми побачимо, як Коболєв тікає. Адже він підписав програму 202, погодився на неї, а тепер всі в кущі: Прохоренка звільнили, нікого немає. А програма діє, її ніхто не скасовував. Коболєв сьогодні вважає, у нього є «криша», але, як кажуть, від тюрми і від суми не зарікайся», - резюмував наш співрозмовник.