22.09.2005 18:36
В связи с сегодняшними событиями в стране лидер СДПУ (о) Виктор Медведчук сделал заявление, текст которого приводим ниже на языке оригинала:

Заява

«Як відомо, 22.09 парламент 289 голосами затвердив Юрія Єханурова прем’єр-міністром України.

Водночас Президент ліквідував посади держсекретаря та свого першого помічника, а також вніс зміни до свого Указу щодо розширення повноважень Ради національної безпеки та оборони. Саме цього, як відомо, постійно домагалася СДПУ(О) і ще у лютому місяці направила відповідне подання до Конституційного суду.

СДПУ(О), підтримуючи ці кроки Президента констатує, що таким чином Президент виконав частину вимог, що їх опозиція в парламенті і поза ним домагалася досить довгий час.

Маю надію що Президент виконає і інші свої зобов’язання, а саме, припинення політичних переслідувань, наявність яких влада нарешті визнала, а також відмовиться від планів по перешкоджанню вступу в дію Конституційної реформи.

Водночас висловлюю свою переконаність у тому, що сьогодні, як і вчора, необхідною умовою нормального політичного процесу і подолання кризи є існування в країні контролю за владою та реальної опозиції, яка діє в рамках закону і парламентських процедур, критикує владу за її помилки і пропонує альтернативні шляхи розв’язання проблем, що стоять перед країною.

Саме з цих міркувань виходила фракція СДПУ(О), відмовляючись голосувати за кандидатуру Ю. Єханурова. Йдеться про те, щоб створити політичну ситуацію, коли фракції, що підтримують владу, голосують за уряд, впливають на його роботу безпосередньо і несуть політичну відповідальність за цей уряд, а опозиція впливає на уряд шляхом контролю за діями влади. Саме цей підхід був закладений в підвалини політичної реформи, яка набуває чинності з 1-го січня 2006 року і за нормами якої, я переконаний, доцільно діяти вже сьогодні».