Нардеп попереджає: російськомовним школам слід готуватись до неминучого
14.02.2020 13:06

Російськомовні школи в Україні ще є, проте з вересня 2020 року вони перейдуть на українську мову навчання. Про це в ексклюзивному коментарі журналісту інтернет-видання Новости Украины – From-UA розповіла народний депутат України від фракції "Слуга народу", представник парламентського комітету з питань освіти, науки та інновацій Юлія Гришина.

За словами нашої співрозмовниці, на сьогодні це питання можна розглядати у двох площинах – у контексті ЗУ «Про повну загальну середню освіту» та у контексті Перехідних і прикінцевих положень ЗУ «Про освіту» 2017 року.

«Якщо ми говоримо про існування російськомовних шкіл взагалі, то вони ще є, проте з вересня 2020 року такі школи переходять на українську мову навчання. Тож ми зі свого боку як законодавчий орган, МОН зі свого, маємо ці школи до такого переходу підготувати. Проте в цих школах, які переважно навчатимуться українською мовою, все одно зберігатиметься можливість вивчати свій предмет – рідну мову – рідною мовою», - підкреслює нардеп.

Наша співрозмовниця зауважує, що є і друге питання – це, яким чином буде організоване навчання мовами корінних народів та нацменшин у школах.

«Наразі це питання достатньо дискусійне з огляду на нещодавно прийнятий законопроект «Про повну загальну середню освіту» і він досі ще знаходиться на підписі у Президента», - додає парламентарій.

«Варто нагадати, що цей законопроект був розроблений та прийнятий у першому читанні ще за попереднього скликання. Саме тому мовне питання у ньому було визначене у відповідності до концепції ЗУ «Про забезпечення функціонування української мови як державної»», - роз’яснює політик.

«Дуже прикро, що ми отримали висновки Венеціанської комісії вже після спливу строку для подачі пропозицій до другого читання до законопроекту 0901. Та ще є надія, що ми віднайдемо той баланс, який якісно захистить державну мову і при цьому не буде порушувати мовних прав корінних народів та нацменшин. Тоді це питання буде комплексно переглянуте на рівні всіх законодавчих актів, у тому числі і щодо освітнього процесу», - резюмувала наша співрозмовниця Юлія Гришина.