Фаріон: Іде повна і жахлива англізація
24.02.2020 11:28
Мовний закон потрібно переглядати лише в контексті делібералізації, бо він абсолютно українців з українською мовою не захищає. Таку думку в екслюзивному коментарі виданню «Новини України – From-UA» висловила екс-народний депутат України, доктор філологічних наук, професор Ірина Фаріон.

«Позиція “слуг чужих народів” мене абсолютно не дивує, вони для того і прийшли до влади, щоб здати Україну Путіну, а основний маркер України — це українська мова», вважає наша співрозмовниця. І пояснює, що специфіка української мови полягає у тому, що вона завжди, навіть за відсутністю держави, очолювала національно-визвольні змагання. Те ж саме відбувається зараз. Для того, щоб це національно-визвольне змагання і національно-визвольну війну припинити, треба починати з дій знищення мови, тому вони тут йдуть абсолютно логічно і послідовно.

Разом з тим Ірина Фаріон вважає, що закон про державну мову ухвалювали у дивовижний спосіб, на догоду Порошенкові, якій розумів, що це останній спосіб врятувати свій нещасний рейтинг. За цей дуже недосконалий ліберальний закон голосували в період між першім і другим туром президентських виборів. Тобто голосування відбулося поспіхом, всі ті штрафи, які там прописані, насправді мають відтерміновану дію і починають діяти за років 3-5. Базові статті, наприклад ЗНО українською мовою, взагалі починають діяти з 2030 року.

«Ну не можна дітей вважати за ідіотів і приписувати їм ще 11 років для того, щоб вони вивчили українську мову Тараса Шевченка і Степана Бандери, - наполягає пані Фаріон. - Я вважаю, що це приниження дітей. Так само це стосується і сфери функціонування української мови в освіті і в науці. В науці повна катастрофа закладена цим законом. В науці відбувається безпрецедентне вимивання української мови з наукового дискурсу. Іде повна і жахлива англізація наукових статей, видань, які змушують науковців публікуватися, монографії англійською мовою, засилля страшних диких англійських термінів — це все обумовлює цей закон, який передбачає захист дисертацій українською і англійською мовами. Тобто цей закон насправді вбиває українську наукову термінологію».

Професор «Львівської Політехніки» вважає, що «в освіті взагалі катастрофа, тому що в цьому законі прописаний пункт, що питання мови в освіті регулюють галузеві закони. І “слуги чужих народів” разом із “Європейською солідарністю”, для мене це абсолютно одне і те ж саме, проголосували за закон про середню освіту. Відповідно йому вся початкова освіта -мовами нацменшин, або ділення на якісь дивні відсотки — 40, 80% української мови. Скажіть, будь ласка, хто це все буде міряти? Назвіть мені той апарат, якій це буде визначати?».

Екс-депутат вважає закон про державну мову фіговим листом, яким “Європейська солідарність” і ці всі інші ліберальні хруні намагалася прикрити свою неспроможність бути вільними людьми".