Експерт: В час епідемії коронавірусу мудрі українці не приїдуть з Італії до України
28.02.2020 10:45

Президент Всеукраїнського лікарського товариства Олег Мусій переконаний, що система охорони здоров’я в Україні настільки знищена, що нашим співвітчизникам безпечніше залишатись у країнах, де вже виявлено коронавірус, аніж повертатись додому.

Про це він розповів інтернет-виданню Новости Украины — From-UA

Мусій зазначає, що наші громадяни бачать, яка система охорони здоров'я в Італії, як там організована медична допомога, і як в Україні її знищують «до нуля». Він переконаний, що дійсно, «розумні люди сюди не приїдуть», оскільки реально проблеми в український системі охорони здоров'я пов’язані з тим, «що буде потім, якщо, не дай боже, хтось захворіє, бо наслідки будуть набагато гірші, ніж на Заході».

Президент Всеукраїнського лікарського товариства наголошує, що найкраще - це профілактика, а не лікування наслідків. А для профілактики потрібно знати, як себе поводити і що потрібно робити.

«Панікувати, звісно, не потрібно, але, як мінімум, звести до мінімуму перебування у людних місцях, зайвий раз нікуди не виходити і ні з ким не контактувати. Друге, якщо ви користуєтесь громадським транспортом вимушено, то краще користуватися таксі, де невелике скупчення людей, тому що вірус, якій виділяє носій вірусу, а це може бути і ще здорова людина, має інкубаційний період не 14, а насправді вже 28 днів», - розповідає мед експерт.

Олег Мусій також додає, що вірус може залишатися на твердих поверхнях - на поручнях чи на пластикових ручках, з якими контактує людина. На різних поверхнях цей вірус живе по-різному, але якщо не оброблятись нічим, він може жити від одного до 4-5 днів. Тому якщо ви торкнетеся цього вірусу руками і потім піднесете її до роту чи очей, відбудеться зараження. Тому варто мити руки та одягати маску.

«Ну і недаремно ж обмежують всі країни, там, де вже є спалах епідемії вірусу, закривають будинки, школи, міста цілі закривають, щоб не розносити його по планеті. Тому українці повинні бути до цього готові і розуміти, що якщо станеться завіз вірусу і почнеться, як у Італії, наприклад, бо це може статися в любому місці в світі, не панікувати, а просто берегти себе», - говорить він.

На закінчення розмови експерт порадив при підозрі на коронавірус викликати лікаря, щоб не стояти у лікарняних чергах і не заразити при цьому ще купу людей. Насправді, зазначає Мусій, це відповідальність навіть того, хто має ознаки ГРЗ.

«Тому будь-яке ГРЗ — сидіть вдома, викликайте лікаря і вимагайте, щоб він прийшов до вас і, по-перше, встановив оглядом, що у вас таке, а друге — чи направив, чи ні в ізоляцію в якісь бокс. Але “все пропало” чи скуповувати всі продукти поки що не потрібно, але якщо буде повністю закриватися країна, як закрився Ухань, то тоді вже будуть інші засоби. Я думаю, що зобов'язана просто держава повідомляти людей. На превеликий жаль, комунікації належної з людьми немає, і тільки професіонали можуть дати рекомендації, які на цьому розуміються», - резюмував Олег Мусій.

Важно! Материал подготовлен на основании актуальных научных и медицинских исследований и носит исключительно информационный характер. Данная информация не может быть основанием для установки диагноза или лечения. Если у вас проблемы со здоровьем, для установки диагноза обязательно обратитесь к врачу.