Політолог: Украина може піти по стопах Хорватії і Туреччини щодо питання про НАТО
28.02.2020 13:00

Якби свого часу, наприклад, коли у нас були шанси у 2005 році, ми вступили в НАТО, у нас зараз не було б територіальних втрат і не було б війни. Про це в ексклюзивному коментарі журналісту інтернет-видання Новости Украины – From-UA розповів політолог, голова правління Центру соціологічних та політологічних досліджень " Соціовимір» Сергій Таран.

Коментуючи заяву Кулеби про те, що вступ України в НАТО можливий навіть з тимчасово окупованими територіями, наш співрозмовник зазначає наступне: «В історії НАТО були випадки, коли країни, маючи конфлікти або пройшовши щойно конфлікти, вступили в цю організацію. Наприклад, Туреччина, яка має непорозуміння з Грецією, але вони члени НАТО».

«Нічого в цьому дивного немає. Також були випадки, коли країни проходили надзвичайно складні територіальні конфлікти, наприклад, як Хорватія з сусідами, а тепер вона також член організації. Тому справді такі історії можливі», - додає політолог.

На думку дослідника, сама постановка питання, що Україна має територіальні конфлікти і тому вона ніколи не вступить в НАТО, означає, що у нас завжди буде територіальний конфлікт, тому що якраз ті країни, які зуміли вступити в НАТО, конфлікт зменшили.

«Навіть та ж сама Туреччина саме свій територіальний конфлікт нівелювала саме через те, що стала членом цієї організації. Тому це не може бути аргументом, щоб припиняти євроатлантичний курс», - впевнений Сергій Таран.

«Навпаки, саме посилення євроатлантичного вибору дає нам можливість реформувати українську армію, підвищити її до стандартів НАТО і стати членом цієї організації. Якби свого часу, наприклад, коли у нас були шанси у 2005 році, ми вступили в НАТО, у нас зараз не було б територіальних втрат і не було б війни. Але тоді політики займалися безвідповідальним популізмом, розповідаючи про те, що НАТО — це зло, а Росія — це добро. І от ми зараз маємо наслідки цього», - резюмував наш співрозмовник Сергій Таран.