Тарас Чорновіл. Весняне загострення ДБР
04.03.2020 07:59

Де весна і де посадки?

Весна прийшла — і поки бачимо, що шукають спосіб не саджати, а домовлятися. Тих, кого треба саджати, очевидно, будуть саджати у власні кабінети. Здається так, що стає трендом поки що повернення до Партії регіонів, але я думаю, що будуть орієнтуватися на старих корупціонерів, як вмілих і вдалих кадрів.

Взагалі люди, які реагували на ось цю “весні прийде, саджати будемо”, думали, що це весна, яка вже пройшла, але все одно чекали, що будуть посадки. Подивімося: жодної серйозної потужної справи, яка мала б подібний результат. Що ми маємо натомість? Був наступ на Петра Порошенка, що він буде заарештований за якісь речі корупційного характеру, — і що ми маємо на сьогоднішній день? Рівно нуль справ, які б носили характер економічний, господарський, корупційний тощо, нема. Насправді він людина самодостатня, він прийшов мільярдером і перетворився на мільйонера за період свого президентства. Але відкриваються справа по ньому: перехід українських суден з Одеси до Маріуполя — він як президент дає наказ в рамках своїх президентських повноважень; Мінські домовленості, які насправді всім світом визнані як позитивні — починають робити розслідування; призначення суддів Конституційного суду. Тобто його пробують, і самі ініціатори цих справ вже говорять, що це неможливо. Тобто всі справи проти Порошенка носять характер того типу, на який опиралися люди, які говорили, що “весна прийде, саджати будемо”. Ніхто не чекав, що це будуть чисто політичні справи у вигляді політичних репресій, позбавлені будь-якої перспективи.

Дивимось на інші справи. Різко показали розкриття справи Шеремета — і що розкрили? Нічого не розкрили. Заарештували, затримали, під домашній арешт посадили чи в СІЗО посадили людей, які навіть за зовнішніми описами не підходять під тих, хто брав участь у злочині. Зовсім не подібні. Тобто насправді повна фальсифікація. І людей тримають під слідством тільки через те, що Зеленський примудрився прийти на прес-конференцію і, по суті, призначити винних. Це неймовірне порушення. Їх би давно звільнили, тому що нема що розслідувати.

Справа Гладковських — і що ми зараз маємо? Насправді розібралися зі справами і виявилося, що є тільки реальні справи, які можна завершити або які вже частково завершені, які почалися ще прокуратурою Матіоса, і все. А справу проти Свинарчука-старшого НАБУ підняло з таким страшним шумом, яка дала колосальний результат для президентських виборів і результат по них, і на сьогоднішній день вже маємо заяву нового міністру оборони про відсутність порушень. Маємо заяву від САП Холодницького, який те ж саме каже — а там немає чого розслідувати. В “Укроборонпромі” було багато порушень, вони всі розслідувалися, а головний епізод, який носив політичний характер і яким зараз займається сьогоднішня влада, — там нема злочину. По Марченку взагалі фальсифікована експертиза, удар по людині, яка є героєм ДАП, кіборг. Тобто справи винних корупціонерах взагалі не рухаються.

І найбільш показовий апофеоз, це взагалі найсмішніше — справа Пашинського. Всі розказують, що Пашинський найстрашнішій корупціонер — і що змогли зробити? Підняли справу, яка вже була закрита, по тому, що він, захищаючи свою родину, правильно чи неправильно, вистрілив у нападника. А для чого тоді у нас видається зброя? Для того, щоб захищати родину. Таку справу відкривати, це є ганьба. Якщо ви її відкрили, то ви маєте посадити того, хто її перед тим закрив, і після того ви можете її відкривати, але цього не було зроблено. Тобто ми бачимо насправді дві речі. Перше — можливо, що не вміють розплутувати і розбирати реальні справи по злочинам. Але є враження, що не хочуть, що ДБР виточена виключно для виконання політичних замовлень.