Демченко: Люди стали заручниками закритих пунктів пропуску на кордоні
17.03.2020 15:14

Коментуючи ситуацію на кордоні, помічник Голови Державної прикордонної служби України Андрій Демченко зазначив, що наразі на пунктах пропуску дійсно є невелика напруга, але така ситуація не лише в Україні, а й у наших сусідів, які припинили будь-яке міжкраїнне сполучення на період карантину.

Про це він розповів інтернет-виданню Новости Украины — From-UA.

Демченко зазначає, що загалом за минулу добу державний кордон перетнуло майже 87 тис. осіб, як на в'їзд, так і на виїзді — це стосується всієї лінії державного кордону.

«Більшість рухалася на в'їзд — це десь 53 тис. осіб. Причому від загальної кількості 87 тис. осіб 73 тисячі складали громадяни України, 50 тисяч з яких рухалися на в'їзд», - уточнив помічник голови ДПСУ.

Демченко також зазначив, що наразі Україна закрила майже 100 пунктів пропуску, а в 49 припинила пішохідне сполучення, що створило для людей незручності.

«Однак подібні заходи здійснюють і сусідні країни, зокрема Словаччина і Польща. Польща також закрила низку пунктів пропуску, навіть навпроти тих пунктів пропуску, які діють на українському боці, тому фактично на кордоні з Польщею залишаються виключно три напрямки, де можна перетнути кордон. Це з українського боку Рава Руська, Краковець і Ягодин. Звісно, у цих напрямках в пішому порядку перетинати кордон не можна. І від 15 числа 00 годин, коли Польща фактично закрила свої пункти пропуску, найбільший пішохідний пункт пропуску Шегині з українського боку, Медика — з польського, то люди власне стали заручниками цієї ситуації, коли вони перетнули у пішому порядку, але не могли перетнути кордон», - пояснює представник прикордонної служби

Він зазначає, що спочатку польська сторона намагалась підсаджувати людей в автобуси та автівки, які рухалися в напрямку України. А коли українські прикордонники довідалися про цю ситуацію, то організували роботу з органами місцевої влади, які виділили транспортні засоби, зокрема автобуси.

«Проводили порядок дій по лінії прикордонно-представницького апарату з польською стороною, і фактично 15-го числа почали курсувати автобуси, не регулярно, а які забирають наших громадян, які перебувають перед польськими пунктами пропуску в пішому порядку. Зокрема можу зазначити, що від нуля 16-го до 8 години 17-го на цих 3 напрямках загалом забезпечене перевезення майже 3400 українців, які перебували в польських пунктах пропуску без транспортних засобів. Це те, що в межах повноважень державної прикордонної служби, на що ми можемо реагувати і погоджувати роботу з суміжними сторонами. Ми постійно відслідковуємо ситуацію. Якщо десь будуть наші громадяни, які не можуть у пішому порядку перетнути кордон, то ми будемо ініціювати з органами місцевої влади, спілкуватися з нашими колегами з суміжних країн, аби цю ситуацію нормалізувати і забезпечити доставку наших громадян на територію України», - говорить Демченко.

Що стосується протиепідемічного захисту, то помічник голови ДПСУ зазначив, що від 25 лютого на державному кордоні прикордонники, організувавши роботу спільно з Міністерством охорони здоров'я, почали заходи по вимірюванню температури у всіх громадян, які слідують в Україну.

«Не має значення, з якої вони країни їдуть, не має значення, яке громадянство — чи це українці, чи іноземці, — 100% осіб проходять температурний скрінінг. І ці заходи на кордоні зараз продовжуються. Фактично перекриття низки пунктів пропуску, майже 100, відповідно до розпорядження Кабміну, дозволяє фактично перерозподілити навіть наявні ресурси, як нам, так і по лінії Міністерства охорони здоров'я, аби більш ретельно перевіряти людей, які прибувають в Україну, на предмет можливого у них підвищення температури чи симптомів захворювання», - резюмував прикордонник.