27.09.2005 14:54
«Мы более застрахованы от мировых прыжков цен на энергоносители, чем другие страны, так как получаем нефть из России», - заявил лидер Республиканской партии Украины Юрий Бойко в эфире телепередачи «Саме той» 26 сентября, в понедельник.

Как передает пресс-служба партии слова Ю. Бойко: «В Росії експортне мито змінюється не кожен день, а кожен місяць. Це дозволяє зробити прогноз на місяць уперед».

Він додав: «Нафтова криза, пов’язана з ростом цін на неї, має кілька складових. Перш за все, це стрімке зростання попиту на нафту в Китаї та Індії. По друге, це ф’ючерсні контракти, які роблять сьогодні компанії, за рахунок чого піднімається ціна».

Лідер республіканців зауважив: «I нам треба навчитись жити по цих законах, зробити таку систему податків на нафтопереробну галузь, яка б страхувала нас від тих стрімких стрибків цін, які є в світі».

Відовідаючи на запитання ведучої відносно конкретних кроків, які повинен зробити новий уряд для зменшення цін на нафтопродукти, Юрій Бойко сказав: «потрібно усунути з ціни на нафтопродукти спекулятивну складову. Задача держави - сконцентрувати державні активи нафтопереробної галузі для того, щоб за рахунок цих активів зменшити ціну на нафтопродукти».

Говорячи про важелі прозорого формування ціни на нафтопродукти, Юрій Бойко вважає, що при Кабінеті Міністрів має функціонувати аналітична група, яка б давала об’єктивну картину ціноформування в нафтопереробній галузі і на ринку нафтопродуктів. «Маючи ці дані, Уряд повинен сконцентрувати державні активи, щоб мати змогу самостійно закуповувати нафту, яку можна направити на переробку на свої заводи з тим, щоб мати можливість робити товарні інтервенції в роздріб», - вважає лідер республіканців.

«Ми це таке робили минулого року, коли був такий стрибок. І, я вважаю, що якщо зараз усунути спекулятивну складову, то ціна бензину складатиме 3.90, а не 4.20», - нагадав Юрій Бойко.