Кушнірук: Курс може поповзти вгору на панічних основах
23.03.2020 14:14

Експерт з економіки Борис Кушнірук упевнений, що через карантинні заходи на українську економіку очікує крах.

Про це він розповів інтернет-виданню Новости Украины — From-UA.

Говорячи про гривню, експерт переконує, що зараз вона цілком може втриматися, але за умови, що Національний банк не буде друкувати зайвих грошей.

«Якщо цього не робити, то, в принципі, все одно ми колись змушені будемо зупинити цю істерію коронавірусу, всі почнуть працювати, і ситуація заспокоїться. Але питання полягає у тому, як довго Україна буде знаходитися в стані істерії, це питання в якому стані ми вийдемо, бо якщо Захід вийде за рахунок того, що будуть заводитися гроші трильйонами доларів, то в Україні грошей немає. І збитки від цих карантинних заходів в економіці будуть просто жахливими», - пояснює Кушнірук.

Також експерт наголошує, що тут питання не стільки що буде зараз з курсом, а що буде восени і взимку, коли карантин закінчиться соціально-економічним вибухом.

«А от чи буде соціально-економічний вибух, а потім політична дестабілізація, то тут курс може поповзти вгору просто на панічних основах. А якщо це все ще буде супроводжуватися спробами зняти голову Нацбанку і оголошенням дефолту, адже ще граються з цим, щоб під шумок погіршення ситуації оголосити дефолт, хоча ніхто в світі не сприйме цей дефолт, тому що є певні показники співвідношення державного боргу до ВВП, до золото-валютних резервів, які не дають підстав казати, що Україна потребує дефолт. Питання може бути у тому, що це можуть використати як привід для дефолту, а якщо це використають, то зрозуміло, що ми отримаємо нову хвилю проблем», - резюмує Кушнірук.