Капранов: Через хибні рішення влади Україна ризикує опинитися на краю прірви
24.03.2020 07:00

Українці себе відносять сьогодні до потерпілих, тому що зараз все йде за песимістичнім сценарієм. Про це в ексклюзивному коментарі інтернет-виданню Новости Украины – From-UA розповів український письменник Дмитро Капранов.

На думку нашого співрозмовника, сьогодні йде використання негативного досвіду у боротьбі з пандемією, тобто ми бачимо, як невдало роблять італійці, і робимо так само. В результаті ми отримуємо не тільки смерті від коронавірусу, не тільки економічну кризу, а економічну катастрофу, яка зараз вже наближається.

«Ніхто їй не протидіє, тому що нема економічного мислення, економічного блоку, і взагалі уряд і президент усунулися від вирішення проблеми. Вони такі собі спостерігачі, які по телевізору заспокоюють і думають, що це пройде. А українці, як ми бачимо по повідомленнях, почали міркувати, що треба було робити насправді державі», - додає письменник.

За словами нашого співрозмовника, ми все більше повідомлень читаємо, як люди підтримують продуктами найбільш вразливих, самотніх, піклуються про них у вигляді волонтерській допомоги. Якби цим шляхом пішла держава, не припиняючи державного функціонування, а просто зрозумівши найбільші групи ризику і спробувала би ізолювати їх, щоб молоді працювали на старих, щоб здорові працювали на хворих, то, звичайно, ми би не мали такої загрози економічної.

«А оскільки тотально підійшли, не розбираючись, хто під загрозою, кого в першу чергу треба ізолювати, а намагаються ізолювати всіх, то ми матимемо досить велику біду, і ця біда буде довгою, тому що як вибиратися з цієї кризи ніхто не знає, вам жоден економіст не скаже, як це робити», - зауважив Дмитро Капранов.

«Посидимо ми місяць всі вдома, гроші закінчаться у більшості, у роботодавця теж грошей не буде, борги за кредиті споживчі, за зобов'язанні по комуналці, оренду і т.д. будуть великими. І ми так вийдемо, вірусу нема — і що ми будемо робити далі? На погашення ж кредитів грошей нема. Будемо чекати на гуманітарну допомогу, а от потребувати не буде від кого, тому що вони такі ж самі постраждалі. От така дуже сумна і небезпечна перспектива, і втрати від того будуть значно більшими, ніж втрати від коронавірусу, яких нам, на жаль, уникнути теж не вдасться, навіть за умови такої жорсткої карантинної поведінки», - резюмував наш співрозмовник письменник Дмитро Капранов.