Нардеп СН розповіла, як карантин відіб'ється на ЗНО
26.03.2020 12:30

Строки проведення ЗНО можуть бути змінені. Про це в ексклюзивному коментарі кореспонденту інтернет-видання Новини України – From-UA розповіла народний депутат України від фракції "Слуга народу" Юлія Гришина.

Коментуючи рішення продовжити карантин, наша співрозмовниця пояснила, що буде з ЗНО в такому разі.

За словами нардепа, скасування ЗНО не буде! МОН зараз прораховує всі ймовірні варіанти стосовно проведення тестування. Умовно кажучи, є план «А», план «Б», за потреби - план «В», і так далі, які будуть задіяні в залежності від ситуації.

«Рішенням КМУ карантин продовжено до 24 квітня. Очевидно, що це призведе до необхідності зміни строків проведення ЗНО. Будемо орієнтуватись на те, що, якщо карантин буде продовжено на критично тривалий строк, то ЗНО, відповідно, буде змінювати свої дати», - додає парламентарій.

За словами політика, варіанти з відміною ЗНО не розглядаються, виходячи з наступних причин. Причин цьому декілька: по-перше, діти та їх батьки протягом майже двох років готуються до тестування, а у разі зміни формату важко зараз передбачити об’єктивний та справедливий механізм оцінювання учнів. По-друге, якщо замість ЗНО будуть вступні іспити у ЗВО, то їх доведеться здавати у невизначеній поки кількості, у різних закладах, їздити по всій країні, що призведе лише до збільшення ризиків,а не навпаки.

«В кінцевому результаті, не забувайте про корупційний досвід вступних іспитів у ЗВО. Отже строки проведення ЗНО можуть змінюватись, і це питання цілком реальне. Прораховуються різні варіанти, будуть прийматись відповідні рішення», - зауважує «слуга народу».

Стосовно пробного ЗНО, то за словами нашої співрозмовниці, в МОН обговорюється варіант, що 4-го квітня до поштових скриньок зареєстрованих учасників буде надіслано зразок пробного ЗНО у відео-форматі. Тобто, використовуючи дистанційну технологію, можна буде пройти пробне ЗНО.

«Стосовно паперового варіанту пробного ЗНО: такий варіант проведення тестування буде можливий, коли будемо розуміти процеси, пов’язані із закінченням карантину. Якщо це буде до 1-го травня, то вже в травні ми зможемо провести пробне ЗНО. Якщо процес затягнеться, то, відповідно, будуть прийняті інші рішення», - резюмувала наша співрозмовниця Юлія Гришина.