Мусій: Якщо ввести жорсткий контроль, то надзвичайний стан і не знадобиться
27.03.2020 14:03

Український лікар і екс-міністр охорони здоров'я України Олег Мусій вважає, що в умовах епідемії українцям треба неухильно дотримуватись правил карантину, а за евакуйованими необхідний жорсткий нагляд через мобільні телефони.

Про це він розповів інтернет-виданню Новости Украины — From-UA

Говорячи про ситуацію з тестами та про 8 тисяч українців, які мають повернутись, екс-міністр охорони здоров'я зауважив, що нам варто готуватись до епідемії.

Ми нічим не відрізняємось від довколишнього світу. Тому, безумовно, потрібно максимально самоізолюватися і санітарну обробку проводити себе в першу чергу. Тому що все одно епідемія вже розповсюджується по країні. Ми ж бачимо, якщо 60 випадків за один день плюс, з кожним днем все більше, тому ми нічим не відрізняємось від інших країн.

Він також вважає, що епідемія доволі важко протікатиме серед українців.

«Українці будуть хворіти так, як і у всьому світі. 5% важких випадків, які потребуватимуть серйозної госпіталізації. А решта 80% перехворіють як звичайно, нежиттю, як хворіють по три рази на рік, і навіть ніхто і не зауважить. Тому насправді тут найголовніше нікуди не ходити, по поліклініках чи лікарях, а як тільки є перші ознаки застуди, то зв'язуватися з сімейним лікарем, і якщо потрібна госпіталізація, то швидка, звісно. В свою дільничу поліклініку треба дзвонити. Справа у тому, що не всі підписали декларацію, у 25-30% людей в Україні не підписані декларації, але ж раніше вони обслуговувались в якісь поліклініці. В свою районну поліклініку дзвонити», - пояснює Мусій.

Стосовно евакуйованих, лікар наголошує, що вони повинні пройти 14-денний жорсткий карантин або самоізоляцію.

«Я рекомендував ще 1,5 місяця тому розміщувати їх в ізольованих приміщеннях, в пустуючих санаторіях. Це вже має вирішувати державний штаб. Тобто повертати потрібно, але тільки через 14-денний карантин. А контролювати це необхідно по мобільному оператору, в обов'язковому порядку. Доступ до мобільного телефону, вставити туди додаток — і все. Світ вже це придумав давно, просто потрібно це ввести на рівні МВС, точніше того штабу при Кабміні. Прийняти таке рішення, і тоді, можливо, надзвичайний стан і не знадобиться, якщо буде дуже серйозний контроль за людьми, які переміщаються з-за кордону. І повинен бути такий контроль у всіх групах ризику, в тому числі контактних після того, як хтось захворів з оточуючих», - резюмував Мусій.