Після евакуації українців з В'єтнаму і Балі поліція нічого не порушила
30.03.2020 16:00

По прибуттю бортів з В'єтнаму і Балі поліція виконувала функції покладені на неї законом на відміну від українців, які вирішили порушити адміністративний кодекс щодо карантину та обсервації.

Такку думку радник міністра МВС Володимир Мартиненко висловив інтернет-виданню Новости Украины — From-UA.

Прибувши до України громадяни масово почали скаржитись на те, що після прибуття їхні права утискались поліцією. Однак радник міністра МВС наполягає на тому, що це пасажири поводили себе неприпустимо забувши, що порушення карантину або обсервації передбачає накладення штрафу від 1 до 2 тисяч не оподаткованих мінімумів доходів громадян, який, якщо перевести у цифри, становитиме від 17 до 34 тис. грн.

«Всі ці громадяни підписували добровільну згоду про те, що вони будуть залишатися у самоізоляції на протязі не менш 14 днів. Близько виходу з літака громадяни відмовилися від цієї умови. Цих громадян, наскільки мені відомо, привезли всіх на територію України безоплатно цим рейсом, який відправляла сторона В'єтнаму для того, щоб евакуювати своїх громадян. Відповідно, однією з умов, які були для цього повернення, якраз і була самоізоляція», - наголошує Мартиненко.

Він зауважує, що у цій ситуації варто спитати про те, чим займались Мінінфраструктури і МЗС, а не поліція, яка діяла у межах власних повноважень.

«Когось не випускали чи порушували чиїсь права — у нас поширення хвороби, і я думаю, треба повернутися до здорового глузду відносно того, що обсервація — це захист прав всіх інших, хто наражається на безпеку в зв'язку з поверненням деяких наших громадян з міст, де вірус вирує більш, ніж в Україні, для того, щоб унеможливити поширення цього вірусу. Мова йде про те, що треба йти на самоізоляцію на той період часу, поки у вірусу є період інкубації. Я не бачу в цьому нічого страшного. Мова йде не тільки про життя і здоров'я цих українців, а в тому числі і про життя і здоров'я рідних і близьких тих людей, які відмовлялися знаходитися у такому режимі», - пояснює радник міністра МВС.

Мартиненко переконаний, що переважна більшість українців розуміє, що якщо суспільство не зупинить цю епідемію разом, то нічого не допоможе. Однак є і ті, хто надто легковажно ставиться до вимог карантину та обсервації, а тому, головна задача держави убезпечити абсолютно всіх українців від того, щоб ця хвороба поширювалась.