Ситуація з комуналкою залежить не від карантину, а від того, наскільки дисципліновані платники - експерт
03.04.2020 12:07

Експерт із енергетичних питань та директор спеціальних проектів науково-технічного центру «Психея» Геннадій Рябцев переконаний, що під час карантину не варто очікувати тотальних неплатежів за комунальні послуги але за умови, що більшість буде використовувати при цьому електронні платежі.

Про це він розповів інтернет-виданню Новости Украины — From-UA.

Рябцев зауважує, що в умовах карантину найважче справитись з комуналкою буде людям літнього віку, які одинокі.

«Я, чесно кажучи, не знаю, звідки взята статистика, на основі якої зроблено висновок, що хтось за щось не платив. Ця статистика з'являється тільки через певний період часу, через місяць приблизно. Можна сказати, що зараз дуже складно оплачувати рахунки пенсіонерам, яких залякали тим, що їм взагалі не можна виходити нікуди, і вони сидять зачинені у своїх домівках. І тут дійсно, якщо у них немає дітей, яких можна попросити, щоб вони заплатили за комірне, то тоді може виникнути така ситуація. Але я не думаю, що тут взагалі будуть повальні неплатежі, з огляду на те, що в більшості платять електронним способом і діти платять за батьків через електронні кабінети», - пояснює експерт.

Директор спеціальних проектів науково-технічного центру також наголошує, що сільські жителі взагалі не платять за ком послуги, тож в загальному частка неплатників буде малою. Однак закликає усіх, хто має змогу сплачувати за послуги робити це, аби життєдіяльні комунальні системи не потрапили в колапс.

«В сільській місцевості тієї проблеми взагалі немає, тому що зараз посівна, і всі посівні роботи йдуть належним чином, тобто там немає такого, як у великих містах. Так, буде зменшення частки тих, хто заплатив, безумовно це буде, але це не буде таким уж катастрофічним явищем, повальними неплатежами. Потрібно, звісно, закликати усіх, хто має таку можливість, сплачувати за все вчасно, тому що саме зараз дуже важливим є нормальне функціонування системи водопостачання, енергопостачання, тому що всі сидять вдома, і зрозуміло, що саме на ці системи зараз найбільше навантаження. І з огляду на це дуже важливо, щоб зарплати всім аварійним і ремонтним службам надходили вчасно, а це залежіть від того, наскільки дисципліновані платники. Так що якщо є можливість заплатити електронною карткою чи через електронний кабінет платника, то потрібно закликати всіх споживачів це зробити», - підсумував Рябцев.