Загрійчук: COVID-19 став кращою реформою для нашої медицини
03.04.2020 16:00

За час карантину будуть модернізовані реанімації, лікарні, і коли ми подолаємо пандемію, а в цьому жодних сумнівів немає, то охорона здоров'я повинна вийти з цього в кращому стані, ніж вона заходила в пандемію. Про це в ексклюзивному коментарі кореспонденту інтернет-видання Новини України – From-UA розповів екс-заступник міністра охорони здоров'я України, кандидат медичних наук Михайло Загрійчук.

Коментуючи ситуацію з обіцяним лікарям потрійним окладом, наш співрозмовник зауважує наступне: «Оплата праці медичних працівників до 1 квітня здійснювалась згідно старої схеми фінансування. З 1 квітня другий етап медичної реформи, де роль і механізм оплати лікарів інфекційних стаціонарів не був відображений, оскільки пропонували в тому числі інфекційні стаціонари перевести на оплату за послугу, що є категорично неприйнятно, тому що лікування інфекційних пацієнтів — це справа національній безпеки, це справа держави, і перетворювати це в комерційну складову: пролікував пацієнта — отримав суму, це нісенітниця».

На думку екс-заступник міністра охорони здоров'я, нам пощастило, що буквально вчора пролунали заяви новопризначеного міністра, що це скасовано. Тому зараз механізм достеменної оплати не тільки лікарів, а й всього персоналу, який буде приймати участь у лікуванні хворих на коронавірус, він до кінця не опрацьований.

«Єдине скажу точно, що однозначно зараз в максимально активному режимі опрацьовується це питання, і дійсно всі категорії учасників лікування пацієнтів на COVID будуть отримувати більше», - додав наш співрозмовник.

«Більш того, вчора чи позавчора був розширений перелік учасників, наприклад, не лише лікарів швидкої допомоги, які будуть возити пацієнтів з COVID, але і фельдшерів, і водіїв, і цей перелік постійно розширюється. Тому так, дійсно був прийнятий закон в рамках 30% від зарплат, а точно ніхто зараз не зможе вам сказати, яку суму і якій відсоток від оплати, яка була до пандемії, отримують лікарі, але він буде вищий», - зауважив Михайло Загрійчук.

Кандидат медичних наук зазначає, що ми не настільки меркантильні. Хотілося б, аби підняли зарплату, але ми розуміємо свою роль, ми на передовій знаходимось. Ми все одно виконаємо свій обов'язок, всі лікарі, повірте. Але нам не стільки зараз важлива зарплата, скільки важливо, щоб держава в особі всіх, хто уособлює державу — міністерство, Кабмін, кожний головний лікар, кожний губернатор, - щоб держава подбала про безпеку, щоб були у максимально короткі терміни створені умови по захисту медпрацівника.

«От це більш важливо. Щоб я як лікар, коли мені поступить команда йти лікувати пацієнтів на COVID, я не стільки буду думати про зарплату, як більше 90 відсотків моїх колег, але я буду думати, чи є там захисні маски, як положено по протоколу, чи є там халати, бахили, перчатки, окуляри чи скляні маски. Більш того, сьогодні вийшла публікація британських лікарів, де вони вже ввели другий національний протокол по захисту медпрацівників у вогнищі COVID», - підкреслив екс-заступник міністра охорони здоров'я України.

Щодо самого впливу коронавірусу на нашу охорону здоров'я, то у цьому питанні наш співрозмовник зауважує, що зараз охорона здоров'я в світі коронавірусу — топ-тема вже останніх 3 тижні, і ще буде мінімум місяць. І всі зрозуміють, в тому числі і представники держави, що без охорони здоров'я не можна обійтися.

Тому, за висновком кандидата медичних наук, будуть модернізовані реанімації, лікарні, і коли ми подолаємо пандемію, а в цьому жодних сумнівів немає, то охорона здоров'я повинна вийти з цього в кращому стані, ніж вона заходила в пандемію.

«Сподіваюсь, що буде привернута увага і переглянута сама реформа вторинної ланки, тому що була зруйнована санепідслужба. Взагалі в реформі в фінансуванні не врахована була туберкульозна служба, кожвенна, психіатрія — от всі ці теми, якби це не прикро звучало, COVID оголив. Тому я сподіваюсь, що охорона здоров'я буде від цього покращена. Плюс, сподіваюсь, що це не тільки розмови, що біля додаткових 100 млрд грн планує уряд спрямувати в галузь. І це, звичайно, так само відіграє свою роль», - резюмував наш співрозмовник Михайло Загрійчук.