Нацгвардія з обшуками нічого спільного не має - нардеп
13.04.2020 11:42

Народний депутат від партії «Слуга народу» Олександр Бакумов переконаний, що суспільству не варто переживати через те, що за допомогою законопроекту Національній гвардії хочуть розширити повноваження.

Про це він розповів інтернет-виданню Новости Украины — From-UA.

Бакумов зазначив, головним завданням Нацгвардії є виконання правоохоронної функції.

«У нас на сьогоднішній день Національна гвардія має дуалістичну функцію, як і всі подібні структури на європейському континенті, як карабінери в Італії, як жандармерія у Франції, як гвардія в Іспанії. По-перше, Національна гвардія виконує правоохоронну функцію, і в разі введення особливого режиму — воєнного стану, надзвичайного, вона виконує воєнну функцію, як і Збройні сили. Але, реалізуючи її основну функцію, вона має здійснювати саме правоохоронну діяльність. З минулого року Нацгвардія самостійно почала здійснювати патрулювання з охорони громадського порядку, і таким чином Нацгвардія вже забезпечує на сьогоднішній день це патрулювання», - розповів він.

Нардеп наголосив, що поданим їхньою фракцією законопроектом вони дозволять нацгвардійцям складати протоколи на правопорушників.

«Вказаним законопроектом ми нічого, по суті, в законі про Національну гвардію не змінюємо. Вже є в ст. 13 про Національну гвардію, що Національна гвардія, яка залучена до охорони громадської безпеки і публічного правопорядку, може реалізовувати поліцейські заходи, визначені законом про Національну поліцію, як превентивні, так і примусові. Ми додаємо в кодекс про адміністративні правопорушення Національну гвардію як інституцію і суб'єкт, який має право на складання адміністративних протоколів, не притягнення до адміністративної відповідальності, а саме до складання адміністративного протоколу. Притягувати будуть вже уповноважені органи, а складати — ми надаємо таке право по дуже обмеженому колу адміністративних порушень. І всі вони зв'язані з несенням служби саме під час забезпечення публічної безпеки і правопорядку», - пояснив Бакумов.

Також народний обранець наголосив, що повноважень для обшуків Національній гвардії не надавалось.

«Обшук можливий виключно в межах кримінального впровадження, в межах, які передбачені Кримінально-процесуальним кодексом. Якщо ми кажемо про особистий огляд і огляд речей. Якщо ми кажемо про дрібну крадіжку, наприклад, в супермаркеті вкрали пляшку кока-коли. Як встановити правопорушення? Напевно, треба поверховий огляд попросити провести для того, щоб кваліфікувати дію. І таким чином, ми не вбачаємо створюємо якусь поліцейську державу, а певними механізмами надаємо інструмент кваліфікації певних дій. Буває, коли громадянин підходить до нацгвардійця, який несе службу, і каже, що він побачив у цієї особи вогнепальну зброю чи ніж закривавлений, як нацгвардійцю перевірити цей факт? Чекати поліцію, яка буде їхати, чи може він перевірити і попросити для огляду? Ми вважаємо, що ми робимо обережні кроки по дуже не розширеному колу адміністративних правопорушень», - резюмував він.