Експерт: Уряд просто обманює суспільство
13.04.2020 13:30

Економіст Андрій Новак вважає, що обіцянки уряду щодо збільшення кількості робочих місць це ніщо інше, як піар та самообман.

Про це він розповів інтернет-виданню Новости Украины — From-UA.

Коментуючи заяву прем'єр-міністра про те, що в кінці травня чи на початку червня уряд підготує 500 тис. робочих місць, Новак зазначив, що це нереальні обіцянки.

«По-перше, не зрозуміло, про які 500 тисяч робочих місць йдеться, про старі чи про нові. Я там не бачив слова нових. Економіка, як і математика, потребує точності. Це мова йде про попередні 500 тисяч робочих місць, які люди втратили, чи це мова йде про нові на додаток до тих, які були до початку режиму карантину? Це по-перше. По-друге, всі ці прогнози про кількість робочих місць в наших українських реаліях зводяться лише до піару. В умовах, коли у нас вже 10-й місяць підряд падіння промисловості, говорити зараз про робочі місця, нові тим більше, взагалі неактуально. Спочатку треба зупинити падіння промисловості і вивести її на ріст», - пояснив економіст.

Експерт зазначив, що під час падіння ВВП обіцянка щодо збільшення кількості робочих місць має вигляд піару.

«Тільки економічний ріст призводить до створення нових робочих місць, коли підприємства розвиваються, заробляють більше, то виникає проблема в більшій кількості працівників. Коли економічного росту немає, які можуть бути нові робочі місця? Ті зміни до бюджету, які зараз уряд подав, уряд планує замість економічного росту, який планувався у нас на рівні 3%, він прогнозує падіння ВВП на 4%. Тоді питання до уряду, як ви в умовах ВВП хочете, щоб були нові робочі місця? Ці дві категорії несумісні. Під час падіння економіки відбувається зменшення кількості робочих місць, про що в змінах до бюджету уряд і вказує, що буде ріст безробіття з попередніх 5%, які уряд планував і закладав у бюджеті на 2020 рік, а зараз уряд планує безробіття на рівні 9%. Як в умовах росту безробіття у вас будуть нові робочі місця? Несумісні категорії. Тому тут уряд просто обманює суспільство, а в підсумку обманює сам себе», - відмітив Новак.